Розбираємося, на якій олії можна смажити без шкоди для здоров'я, а який продукт може бути небезпечним і чому.
Більшість господинь готують на соняшниковій олії - вона найдоступніша і до неї всі звикли. На жаль, іноді цей продукт може нести в собі загрозу для здоров'я - втім, як і низка інших рослинних і тваринних жирів. Розповідаємо, на що потрібно звертати увагу під час їхнього вибору і на якій олії найкраще смажити.
Перш ніж використовувати продукт для приготування їжі, слід звернути увагу на два такі показники:
Тобто, кожен жир - як рослинний, так і тваринний - має температурну межу, за якої продукт можна використовувати без побоювання. Тому на деяких жирах можна смажити, а інші - використовувати тільки сирими.
У процесі приготування, всі жири піддаються таким температурам:
Що більше продукт містить жирних кислот і що менше домішок - то вищою у нього буде точка димлення.
Ось які показники у найбільш популярних олій:
Якщо говорити про тваринні жири, то цифри тут такі:
Виходячи з цього, а також з урахуванням другого критерію, можна визначити, на якій олії корисно смажити, це:
Краще не смажити на:
Слід пам'ятати, що всі олії холодного віджиму краще вживати в їжу якраз у сирому вигляді - тільки тоді вони будуть корисні.
Раніше ми розповідали, що не можна зберігати в холодильнику на дверцятах.