Чи можна класти ножі в посудомийку і які продукти не можна ними різати - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Ніщо не може прослужити вічно, навіть супердорогі кухонні ножі. Через неправильну експлуатацію зручний помічник будь-якої господині втрачає не тільки привабливий зовнішній вигляд, але і продуктивність - іржавіє або тупиться. УНІАН розповість, чи тупляться ножі від гарячої води і як продовжити їх термін служби на максимальну кількість часу.
Раніше ми говорили про те, як заточити ніж без точила вдома.
Незважаючи на те, що гострий ніж при покупці виглядає досить витривалим, це все одно крихкий предмет, з яким потрібно поводитися акуратно. УНІАН зібрав найважливіші рекомендації, які допоможуть вам зберегти ножі в ідеальному робочому стані.
Не залишайте ножі в раковині
Перший пункт - відповідь на питання про те, чому не можна мити ніж. Вірніше, можна, але відразу - замочувати їх або кидати в умивальнику заборонено категорично, навіть якщо до ножів присохла їжа. Вся справа в тому, що від тривалого перебування у воді на ножах з нержавіючої сталі утворюються плями іржі. Саме тому досвідчені кулінари рекомендують мити їх відразу, особливо, якщо ви різали що-небудь кисле - від кислот теж утворюються плями.
Не кладіть в посудомийку - мийте руками
Чи можна мити ножі в посудомийній машині - ні. Ні в якому разі. Якщо ви поставите посудомийку на довгий цикл і покладете всередину ніж, техніка деформує лезо. Лезо ножа з нержавіючої сталі затупиться через механічні деталі, а керамічний виріб взагалі може пошкодитися.
Саме тому очищайте ножі вручну під струменем теплої води, використовуючи м'яку губку і трохи миючого засобу. Будь-які абразивні чистячі, в тому числі сода, заборонені - ними можна швидко подряпати лезо.
Не ріжте ножем те, що різати не можна
Якщо вам цікаво, що найбільше тупить ніж, то УНІАН відповідає - кістки. Птах, риба та інші тварини, яких ви хочете обробити, повинні бути без кісток. Якщо ви регулярно намагаєтеся перерізати кістки або сухожилля ножем, то будьте впевнені - скоро він стане тупим. З цієї ж причини краще не використовувати ніж для оброблення заморожених шматків м'яса або курячих гомілок - або ніж затупиться, або від нього відколеться шматочок, що небезпечно в будь-якому випадку.
Використовуйте правильну техніку нарізки
По-перше, пам'ятайте про те, що ніж швидше тупиться, якби ніби рубаєте їм продукти. Ідеальна техніка нарізки - це коли ніж ковзає по продуктах. Ви не повинні відривати ніж від обробної дошки - краще злегка піднімати його, а продукт підкладати під лезо.
По-друге, дошки краще використовувати тільки дерев'яні або пластикові. Незважаючи на те, що керамічні і скляні виглядають в кухонному інтер'єрі просто відмінно, вони дуже сильно туплять ножі.
Дотримуйтесь правил зберігання ножів і догляду за ними
Ножі потрібно зберігати окремо від виделок і ложок - ігнорування цього правила призведе до подряпин на лезі. Якщо не виходить виділити окрему ємність для ножів, то використовуйте спеціальні чохли або роздільники в лотку зі столовими приборами.
Точити ножі оптимально один або два рази на рік - не частіше. Весь інший час лезо потрібно лише злегка правити, так як зовсім тупим ножем простіше порізатися самому, ніж порізати продукти. Правильний догляд і дбайливе ставлення до ножів - гарантія того, що вони прослужать вам довгі роки.