УНІАН поділився кількома секретами про те, як відкрити шампанське зі штопором і без, а також як вибрати якісний напій.
Наближатися Новий рік 2023, одним з головних святкових атрибутів якого є шампанське. Легкий ігристий напій з крихітними бульбашками добре розслабляє і піднімає настрій. УНІАН розповів, як вибрати гарне шампанське і як відкрити шампанське, якщо кришка не піддається.
А якщо ви переборщили з шампанським на святі, то прочитайте нашу статтю про те, як зняти похмілля народними засобами.
Є кілька критеріїв вибору якісного шампанського.
Після покупки поставте шампанське в холодильник. Його обов'язково подають до столу охолодженим.
Відкрити шампанське можна голими руками, штопором або іншими способами.
Щоб пробка вилітала без бризок, не трясіть пляшку перед відкриванням.
Якщо вам цікаво, як відкрити шампанське без бризок - скористайтеся однією хитрістю. Не витягайте пробку з пляшки відразу, а підтримайте трохи біля краю горлечка. Дозвольте вийти газу з пляшки - тоді шампанське не розбризкається.
Якщо пробка від шампанського розламалася - доведеться застосовувати штопор. Штопор угвинчується в залишок пробки. Оберніть горлечко пляшки рушником, щоб воно не вислизнуло з рук. Потім повільно викрутіть пробку з пляшки.
Будьте обережні: пробка може різко вилетіти з пляшки разом зі штопором, тому для викручування потрібно застосувати фізичну силу. Краще довірити цю справу чоловікові.
Напій можна відкрити за допомогою довгого ножа - такий метод називається сабраж. Це ефектне видовище, при якому напій красиво розплескується. Метод дуже небезпечний і виконується тільки професіоналами.
Також існують спеціальні штопори для шампанського, які витягають пробку безпечно і без зусиль. Коштують такі прилади приблизно 100-150 гривень.