Не спалюйте опале листя - воно може принести велику користь городу.
В Україні почалося почало опадати листя, але спалювати його не варто. Це не тільки незаконно і небезпечно, але також нераціонально. Адже цей матеріал може бути дуже корисним для саду, якщо використовувати його з розумом. Ми назвали 6 варіантів того, як застосувати опале листя в городі та саду.
Зверніть увагу: якщо на листках є ознаки захворювань або ураження шкідниками, то краще прибрати їх з ділянки. Інакше зараження перейде на здорові рослини.
Перегній з опалого листя сам по собі не дуже корисний, але ним можна підкисляти ґрунт, використовувати як мульчу і затримувати вологу в землі.
Готують листовий перегній у вологу погоду. Якщо ж дощу давно не було, то змочіть листя водою. Зберіть його в мішки і щільно утрамбуйте. Верх залиште відкритим, а з боків зробіть кілька проколів. Залиште мішок у прохолодному вологому місці - приблизно через рік листя перетвориться на перегній.
Додайте опале листя в компостну купу і перемішайте, щоб зробити компост кориснішим і поживним. Таку суміш можна використовувати як добриво.
Зберіть листя в купу і рівномірно розкидайте по саду або городу. Така мульча сповільнить ріст бур'янів, запобігає промерзанню ґрунту і удобрює ґрунт. На клумбах листям можна вкрити на зиму багаторічні квіти і виноград.
Опале листя рекомендується додати в субстрат для кімнатних квітів. Така добавка живить ґрунт корисними мікроелементами. Змішайте листя з однорічними бур'янами, видаливши в останніх коріння і квітки. Вмішайте цю суміш у ґрунт для квітів.
Якщо у вас є газон, то опале листя послужать для нього добрим природним добривом. Згребіть листя на газон і в суху погоду пройдіться по траві газонокосаркою зі знятим кошиком. Подрібнене листя з часом розкладеться на галявині, удобривши грунт і наповнивши його киснем.
Їжаки приносять велику користь саду, поїдаючи шкідників рослин. Щоб привабити цих корисних звірків на ділянку, залиште велику купу листя на краю саду. Висока ймовірність, що їжаки оселяться в листі.
Раніше ми писали, що робити з опалими яблуками восени.