Чи можна використовувати яблука, що опали, як добриво і що з ними робити в саду - дізнайтесь у матеріалі УНІАН.
До того, як вдарять морози, важливо встигнути зібрати урожай, підготувати сад до настання холодів і зробити заготовки на зиму. Основна проблема полягає в тому, що іноді врожаю занадто багато. Варення вже зроблені в такій кількості, що вистачить на кілька поколінь вперед, а родичі і друзі морщаться і не погоджуються приймати сумки з фруктами.
В результаті яблука і груші приречено падають на холодну землю і, безмовно погоджуючись з несправедливістю життя, не проходять природний відбір. Таке життя - комусь на долі написано стати компотом, а хтось змушений, залишений усіма, гнити на землі.
УНІАН розкаже, чи потрібно збирати яблука, що опали, і що робити з ними далі.
Використовувати фрукти в якості добрива - відмінна ідея. Так у вас вийде не тільки поліпшити стан грунту, але і підвищити врожайність інших культур. Головне - не класти в компостну яму фрукти з дерева, яке боліло, або піддавалося нападкам шкідників. Якщо ви це зробите, то заразите здорові рослини.
Правила приготування хорошого компосту:
Час приготування такого добрива - 3-4 місяці в середньому. Якщо хочете прискорити процес, можна додати спеціальні хімічні засоби.
Деякі дачники влаштовують високу грядку. Це означає, що вони спочатку створюють штучне піднесення грунту, а тільки потім укладають шар добрива. Рослини, посаджені в такий грунт, відразу потрапляють корінням в живильне середовище. Вони розвиваються швидше і краще, плодоносять активніше і якісніше.
Як зробити таку грядку:
В цілому, опалі яблука можна просто закопати в саду. Для цього потрібно зібрати всі плоди, відсортувати, прибравши згнилі або запліснявілі. Подрібніть їх і закопайте під плодові дерева в пристовбурні кола. Зверху засипте грунтом, можете додати листя або гной.
Корисна порада: додатково можна посипати сечовиною, щоб запобігти розвитку грибків.
Якщо ви не хочете використовувати опалі яблука, як добриво, то не полінуйтеся і вивезіть їх з ділянки. Залишати на городі або в саду такі плоди не можна, тому що рано чи пізно фрукти, уражені грибками або бактеріями, почнуть через грунт заражати здорові дерева.