Зайва хвилина - і можна викинути: скільки варити варення для ідеального результату

Розповідаємо, чи потрібно перемішувати варення під час варки і скільки часу його готувати, щоб воно не втратило колір і зберегло максимум вітамінів.

Зварити смачне, густе, красиве за кольором і максимально корисне варення не так вже й складно. Досить знати кілька правил технології його приготування. Давайте розберемося, чим класика відрізняється від "п'ятихвилинки", скільки варити полуничне варення після закипання, а також з інших ягід і фруктів, і яка має бути правильна пропорція цукру.

Як варити варення з полуниці, малини, смородини та інших ягід і фруктів

Є два способи приготування - класичний і, так звана, "п'ятихвилинка". Відрізняються вони технологією приготування.

За класикою ягоди (або фрукти) потрібно з'єднати з цукром (засипати їх зверху) і залишити на 12 годин - щоб пустили сік.

Класична пропорція ягід (або фруктів) і цукру - 1:1.

У деяких рецептурах (наприклад, з кислою ягодою і фруктами) цукру беруть більше - у пропорції 1:1,2, у деяких кількість цукру зменшують на третину.

Потім ягоди з цукром потрібно поставити на вогонь, довести до кипіння і варити - від 10 до 30 хвилин (залежно від ягід і фруктів). Після цього зняти з вогню, розкласти по стерилізованих банках і закатати.

"П'ятихвилинку" готують інакше: ягоди з цукром потрібно довести до кипіння, проварити 5 хвилин, зняти з вогню і залишити повністю охолонути. Потім повторити цей прийом ще двічі, але востаннє остуджувати не потрібно - одразу розкласти заготовку по стерилізованих баночках і закатати.

На думку багатьох господинь у "п'ятихвилинці" зберігається більше вітамінів, ніж у класичному варіанті.

Основні правила варіння:

  • дотримуйтесь пропорцій ягід і цукру;
  • не використовуйте посуд із тонкими стінками і дном - варення пригорить і потемніє;
  • щоб варення мало гарний колір, помішуйте його під час варіння і знімайте піну.

Ці правила стосуються того, як варити варення з малини, полуниці, смородини, а також інших ягід і фруктів.

Скільки варити варення зі смородини та інших ягід і фруктів за часом - простий лайфхак

Чи довго потрібно варити смородину або малину? І скільки варити яблучне варення після закипання?

Якщо з "п'ятихвилинкою" все зрозуміло, то класичне готують дещо інакше:

  • малинове - потрібно варити 10-15 хвилин після закипання;
  • полуничне та смородинове - 15-20 хвилин після закипання;
  • абрикосове і вишневе - 15-20 хвилин;
  • сливове - 20-25 хвилин;
  • яблучне і з груш - 25-30 хвилин.

Якщо ви сумніваєтеся, чи готове варення, і боїтеся його переварити або недоварити, то є простий лайфхак: потрібно крапнути сироп на холодне блюдце - якщо крапля не розпливається, значить, готове.

Також так ви будете бачити, якої густоти буде заготовка після того, як охолоне.

Раніше ми розповідали, як стерилізувати банки окропом - корисні поради, про які ви не знали.

Вас також можуть зацікавити новини: