Розповідаємо, чи потрібно перемішувати варення під час варки і скільки часу його готувати, щоб воно не втратило колір і зберегло максимум вітамінів.
Зварити смачне, густе, красиве за кольором і максимально корисне варення не так вже й складно. Досить знати кілька правил технології його приготування. Давайте розберемося, чим класика відрізняється від "п'ятихвилинки", скільки варити полуничне варення після закипання, а також з інших ягід і фруктів, і яка має бути правильна пропорція цукру.
Є два способи приготування - класичний і, так звана, "п'ятихвилинка". Відрізняються вони технологією приготування.
За класикою ягоди (або фрукти) потрібно з'єднати з цукром (засипати їх зверху) і залишити на 12 годин - щоб пустили сік.
Класична пропорція ягід (або фруктів) і цукру - 1:1.
У деяких рецептурах (наприклад, з кислою ягодою і фруктами) цукру беруть більше - у пропорції 1:1,2, у деяких кількість цукру зменшують на третину.
Потім ягоди з цукром потрібно поставити на вогонь, довести до кипіння і варити - від 10 до 30 хвилин (залежно від ягід і фруктів). Після цього зняти з вогню, розкласти по стерилізованих банках і закатати.
"П'ятихвилинку" готують інакше: ягоди з цукром потрібно довести до кипіння, проварити 5 хвилин, зняти з вогню і залишити повністю охолонути. Потім повторити цей прийом ще двічі, але востаннє остуджувати не потрібно - одразу розкласти заготовку по стерилізованих баночках і закатати.
На думку багатьох господинь у "п'ятихвилинці" зберігається більше вітамінів, ніж у класичному варіанті.
Основні правила варіння:
Ці правила стосуються того, як варити варення з малини, полуниці, смородини, а також інших ягід і фруктів.
Чи довго потрібно варити смородину або малину? І скільки варити яблучне варення після закипання?
Якщо з "п'ятихвилинкою" все зрозуміло, то класичне готують дещо інакше:
Якщо ви сумніваєтеся, чи готове варення, і боїтеся його переварити або недоварити, то є простий лайфхак: потрібно крапнути сироп на холодне блюдце - якщо крапля не розпливається, значить, готове.
Також так ви будете бачити, якої густоти буде заготовка після того, як охолоне.
Раніше ми розповідали, як стерилізувати банки окропом - корисні поради, про які ви не знали.