Зберігати яйця в холодильнику чи в кухонній шафі - залежить від одного чинника.
Без яєць важко уявити щоденний раціон. Але щоб поживний продукт приніс користь, треба вибрати відповідне місце і стежити терміном придатності. Знаючи, де і скільки можна зберігати яйця, ви точно не зіпсуєте цінний інгредієнт.
Раніше ми писали, як зберігати картоплю в погребі або підвалі, щоб вона не згнила і не проросла до самої весни.
Про правила зберігання повідомляє сайт CNET з посиланням на Міністерство сільського господарства США. У холодильній камері митий продукт залишається свіжим приблизно 3-5 тижнів. Однак фахівець із безпеки харчових продуктів Закарі Картрайт підкреслює, що реальний термін придатності може бути довшим на кілька тижнів.
Щоб ще більше його продовжити, яйця краще покласти гострим кінцем донизу, а також поставити не на дверцята, а всередину камери, оскільки температура там нижча.
Такі правила щодо того, скільки зберігати яйця в холодильнику, у США зумовлені зобов'язанням мити їх перед продажем. Миття видаляє з поверхні шкаралупи захисний шар, який не дає продуктам протухнути за кімнатної температури. Змивати послід рекомендується для позбавлення від сальмонели.
Перевірити свіжість продукту можна, помістивши в широку склянку з водою. Якщо опуститься на дно, то ще придатне. Якщо яйце спливе, то його вже їсти не можна. Також залишки потрібно викинути, якщо є неприємний тухлий запах у білку.
Залишати продукт у холоді заведено в Сполучених Штатах. У Європі його просто кладуть у кухонну шафу або інше темне місце.
Річ у тім, що за європейськими стандартами яйця не миють від посліду. Захисна оболонка залишається на поверхні і служить природним бар'єром від бактерій. Тому термін придатності значно подовжується.
Як зазначено на офіційному сайті ЄС, яйця рекомендується не охолоджувати і не мити перед продажем. У документі зазначено, скільки можна зберігати яйця без холодильника - 28 днів після знесення. Стільки часу їх дозволено продавати, але в побуті вони зберігаються ще довше.
Таким чином, якщо ви хочете помити яйця для профілактики сальмонельозу, то після цього їх варто покласти в холодильник. А якщо не збираєтеся мити, то допустимо поставити в кухонну шафу.