В кінці літа в саду дозрівають сливи - не тільки смачні, але і дуже корисні фрукти.
Червень - час збору врожаю солодких і ароматних слив. Це не тільки смачна основа для джемів і варення, але і дуже корисний сезонний продукт. УНІАН назвав 6 причин, чому вам варто частіше їсти сливи, а також попередив про шкоду цього фрукта.
Сливи багаті вітаміном C, фітонутрієнтами і антиоксидантами. Ці компоненти корисні для імунітету, знижують ризик розвитку онкології і уповільнюють старіння клітин. Також в сливах багато аскорбінової кислоти, фолієвої кислоти, клітковини і мінералів.
Для зубів і ротової порожнини корисний відвар з квіток сливи. Він лікує виразки в роті і на яснах, допомагає усунути неприємний запах з рота і зменшує біль в горлі.
Флавоноїди в складі сливи зменшують ризик розвитку остеопорозу, особливо у літніх жінок. Поліфеноли в поєднанні з калієм збільшують щільність кісток. Регулярне вживання слив і чорносливу допомагає відновити щільність кісткової тканини у літніх людей.
Сливи містять вітамін В6, який нормалізує роботу нервової системи. А триптофан в складі фруктів бере участь в синтезі серотоніну - важливого гормону для уваги і міцного сну. Сливи багаті фітонутрієнтами, які покращують пам'ять і здатність до навчання.
Наукові дослідження показують, що регулярне вживання чорносливу допомагає нормалізувати тиск в артеріях. Це знижує рівень розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інсульт і серцевий напад. Також речовини в складі чорносливу нормалізують рівень холестерину в крові.
Сливи багаті харчовими волокнами, сорбітом і ізатіном. Ці компоненти корисні для травної системи і ефективні при лікуванні запору. Вживати чорнослив корисно для здоров'я товстої кишки.
Сливи мають проносний ефект, тому їх не можна їсти при діареї. Цей фрукт досить калорійний, особливо у вигляді сухофруктів, що варто враховувати людям з зайвою вагою. Сливи і чорнослив не рекомендується їсти годуючим жінкам, щоб у дитини не було розладів харчування.