Як отримати гуманітарну допомогу 2023: куди звертатися і чим допомагають

Яка зараз надається гуманітарна допомога в Україні та хто може претендувати на неї.

Під час війни українці певних категорій можуть розраховувати на допомогу, як грошову, так і негрошову - продукти, ліки, засоби гігієни та інші речі першої необхідності, одяг. Як отримати гуманітарну допомогу зараз, кому її надають та куди варто звернутися - розповідаємо в матеріалі.

Що таке гуманітарна допомога

Гуманітарна допомога - це цільова адресна безоплатна допомога, яка може бути як в грошовій, так і в натуральній формі (продукти, ліки, засоби гігієни і т.д.). Така допомога може надаватися державою, а також вітчизняними та іноземними донорами.

Хто може отримати гуманітарну допомогу в Україні під час війни

У першу чергу гуманітарна допомога надається:

  • постраждалим від війни - тим людям, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих та деокупованих територіях або тих, що знаходяться в зоні активних бойових дій України;
  • внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які не мають можливості повернутися додому - лише за умови, що вони знаходяться на території України.

Пріоритетними є найбільш незахищені верстви населення: люди, які мають інвалідність, пенсіонери, одинокі батьки, багатодітні родини, отримувачі допомоги малозабезпеченим сім’ям, зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб.

Як отримати гуманітарну допомогу під час війни - куди звернутися 

За інформацією Міністерства соціальної політики України, нині гуманітарна допомога надходить до обласних та Київської міської військових адміністрацій. Гуманітарні штаби при адміністраціях займаються розподілом такої допомоги. 

Кожному, хто має право на отримання гуманітарної допомогу, у першу чергу варто звернутися до штабу регіону (в якому зараз перебуває людина), та отримати "гуманітарку" у найближчому центрі гуманітарної допомоги. Також у таких центрах надають за необхідності консультацію психолога.

єДопомога - гуманітарна допомога онлайн

Ще один варіант отримання гуманітарної допомоги - онлайн-платформа єДопомога, яку було створено Мінсоцполітики. Тут знаходяться об'єднані ресурси держави, бізнесу, громадських організацій, благодійних фондів та волонтерів, які можуть надавати гуманітарну допомогу.

Нині єДопомога працює за трьома напрямками:

  • грошова допомога від держави;
  • волонтерська допомога - на платформі її можна як отримати, так і надати; 
  • виплати від міжнародних організацій.

Давайте трохи детальніше про кожну з них.

1. Грошова допомога від держави

На грошову державну допомогу можуть претендувати:

  • внутрішньо переміщені особи (2000 грн на кожного дорослого та 3000 грн на дитину або людину з інвалідністю); 
  • власники зруйнованого або пошкодженого майна; 
  • роботодавці, які під час війни влаштували на роботу ВПО (6500 грн за кожного такого співробітника).

Важливо: як уже згадувалося, виплати для ВПО можуть отримати лише ті люди, які вимушено покинули домівки, але зараз перебувають в Україні.

Як отримати грошову допомогу від держави для ВПО

Цим способом можуть скористатись українці з ID-карткою чи біометричним закордонним паспортом у застосунку "Дія". Для цього потрібно:

  • оновити застосунок до останньої версії; 
  • надіслати заявку на отримання статусу ВПО; 
  • вибрати опцію "Хочу отримувати грошову допомогу" та картку єПідтримка для зарахування коштів - її можна безкоштовно відкрити онлайн.

Якщо немає можливості отримати таку допомогу від держави онлайн, тоді потрібно звернутися до ЦНАПу, органу соцзахисту населення або до представників місцевої влади. 

2. єДопомога волонтерська

Окрім грошової допомоги від держави, в єДопомога можна отримати гуманітарну допомогу безгрошову - продукти, ліки тощо, яку надають благодійники. Для цього також потрібно зареєструватися на платформі і оформити заявку - вказати у ній, яка допомога вам потрібна. Як тільки благодійник обере заявку, ви отримаєте смс з кодом, або ж вам зателефонують.

Таку допомогу можна отримати як з рук в руки, так і онлайн - наприклад, благодійник може оплатити покупку необхідних продуктів у одному з супермаркетів. Щоб здійснити її, на касі треба буде предявити той самий код із смс-повідомлення. 

Тут же, на платформі, бажаючі можуть стати благодійниками - для цього треба заповнити форму і вказати, яку допомогу ви хочете надавати.

3. Гуманітарна допомога від міжнародних організацій

Постраждалі від російського вторгнення мають також можливість отримати фінансову допомогу від міжнародних організацій, які співпрацюють з єДопомога. 

Отримати таку допомогу можуть:

  • ВПО, які перебувають у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб; 
  • особи, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або таких, що знаходяться в зоні активних бойових дій України. 

У пріоритеті, як правило, найбільш незахищені верстви населення: люди з інвалідністю, пенсіонери, одинокі матері чи татусі, багатодітні родини, отримувачі допомоги малозабезпеченим сім’ям, зокрема з числа ВПО.

Як отримати допомогу від міжнародних організацій

Щоб отримати допомогу від міжнародних організацій, потрібно заповнити онлайн-форму на порталі єДопомога та надати відповідні документи. Потім заявка потрапляє до міжнародної організації-благодійника, а вже вона її обробляє згідно своїх правил.

Інформація та документи, які будуть потрібні:

  • ПІБ;
  • РНОКПП (ІПН);
  • паспорт громадянина України, ID-картка, посвідка на постійне або тимчасове проживання, свідоцтво про народження дитини;
  • адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;
  • номер телефону;
  • IBAN (необхідний для виплати допомоги на рахунок).

Статус таких заявок перевіряється на цьому ж онлайн-порталі.

Вас також можуть зацікавити новини: