Розповідаємо, як прибрати бруд між зубчиками виделки швидко і без зусиль.
Столові прибори з часом втрачають блиск, але це ще півбіди. Між зубцями виделок накопичуються жир, наліт і залишки їжі, які важко видалити звичайною губкою. Однак є простий і безпечний спосіб, як почистити виделки всередині, - і ваші прилади знову виблискуватимуть як нові.
Столові виделки можуть бути з нержавійки, алюмінію, мельхіору або срібла, але всі ці матеріали чутливі до магазинної "хімії". Тому чистити їх потрібно правильно - за допомогою щадних засобів, які є у кожної господині.
Щоб приготувати розчин для чищення виделок, потрібно взяти:
Усе змішати, покласти виделки на 30-40 хвилин, а потім почистити й обполоснути. Якщо забруднення серйозні, то додатково в цей розчин слід додати 2 ст. л. гірчичного порошку і покласти в нього виделки на годину.
Для чищення виделок і ложок також підійде ще одна суміш - у рівних пропорціях потрібно з'єднати соду і розпушувач, а потім додати трохи води, щоб вийшла консистенція кашки. Цю кашку губкою нанести на столові прибори і залишити на 5 хвилин. Потім почистити між зубцями за допомогою зубочисток (їх можна попередньо обгорнути у ватні диски). Як варіант, можна також використовувати стару зубну щітку. Потім усе помити засобом для посуду.
Якщо говорити про те, як почистити виделки зі срібла, а також як прибрати нагар з виделки, то тут потрібно використовувати інший спосіб. Вам знадобляться:
Потрібно застелити фольгою дно каструлі, зверху викласти прилади, які збираєтеся почистити. Приготувати розчин - змішати соду і сіль із водою. Залити все в каструлю і нагрівати на мінімальному вогні протягом 20 хвилин. Потім вимкнути і дати охолонути. Після цього почистити за допомогою губки.
Важливо: не використовуйте для чищення виделок, з якого б матеріалу вони не були зроблені, жорсткі металеві щітки і губки - вони залишають подряпини і потертості, в яких потім накопичується бруд. Тож нещодавно почищені прилади через деякий час знову матимуть тьмяний і брудний вигляд. Також не замочуйте виделки надовго (йдеться про замочування на 10-12 годин) - вони потемніють і втратять блиск.
Раніше ми також розповідали, чим відмити застарілий жир зі скла духовки - які засоби для цього краще використовувати.