Як випрати пуховик вручну або в машинці: поради та рекомендації

В якому режимі прати пуховик на синтепоні і чи варто видаляти бруд вручну - дізнайтеся на УНІАН.

Зимовий одяг на пуху або на синтепоні досить примхливий - багато людей скаржаться, що при пранні в машинці наповнювач збивається, а виріб втрачає привабливий вигляд. УНІАН підкаже, як відбувається прання пуховика в машинці і чи можна відмити улюблену куртку своїми руками.

Як прати пуховик на синтепоні - підготовка і режими

Перед тим, як починати процес прання, потрібно знати декілька правил. Їх ви можете вивчити на зображенні нижче.

Серед рекомендацій на етикетці найчастіше зустрічаються такі позначення:

  • "перекреслений таз" - прання заборонене;
  • "рука і таз" - дозволене тільки ручне прання (найчастіше зустрічається на виробах з натуральними складовими);
  • "цифра" - оптимальна температура води;
  • "лінія під значком таза" - прати при делікатному режимі.

Якщо ви тільки збираєтеся купувати пуховик і точно знаєте, що будете прати його вдома - вибирайте стьобані моделі. Їх легше прати і сушити в машинці, на відміну від цілісних виробів, наповнювач у яких збивається донизу.

Як вивести плями на зимовій куртці 

Найчастіше пуховик забруднюється на рукавах, комірі і подолі. Перед тим, як прати його весь, ви можете точково видалити забруднення. Універсальний варіант - намилити пляму господарським милом, потерти і ненадовго залишити.

Існує кілька рекомендацій, як прибрати складні плями:

  • Жир - суміш крохмалю і солі в пропорції 1:1 + вода . Такою пастою потрібно намазати плями, почекати і змити вологою губкою.
  • Тональний крем і пудра - ватний диск, змочений міцелярною водою.
  • Пляма на білій тканині - нашатирний спирт і перекис в пропорції 1:1. Потерти проблемну зону і змити водою.

Є можливість зробити домашній засіб для виведення плям, який змиває будь-які забруднення. Для цього змішайте в склянці води 2 ч.л нашатирного спирту і миючого засобу. Розподіліть по забруднених ділянках, а потім змийте водою. Пам'ятайте про те, що після таких маніпуляцій пуховик все одно потрібно випрати, інакше залишаться розводи.

Як прати пуховик в машинці автомат

Виверніть пуховик навиворіт, покладіть його в пральну машину, додайте 2-3 тенісних м'ячика. Можна використовувати спеціальні - для прання. Єдиний момент - перевірте, чи не змінюють м'ячики колір. 

Читайте також8 способів відіпрати кухонний рушник: позбавляємося жиру і запахуЗалийте в відсік рідкий порошок або покладіть капсули, можна додати кондиціонер. Якщо у вас є режим для прання верхнього одягу - включіть його, якщо немає, то підійдуть "Делікатний", "Шерсть" або "Шовк". Оптимальна температура - 30°C. В кінці бажано запустити додатковий етап полоскання, щоб у виробі не залишилося миючого засобу.

Корисна порада: під час прання покладіть в барабан рушник, який не линяє. Це допоможе зимовій куртці не роздуватися до неймовірних розмірів. І ніколи не періть два пуховика разом.

Як випрати пуховик вручну

Наповніть ванну або таз теплою водою, температура - не більше 30°C. Потім розчиніть у воді порошок, кількість визначайте за інструкцією. Замочіть пуховик у воді на 15-20 хвилин, а після - потріть його губкою. Ні в якому разі не тріть рукава або частини пуховика між собою - зіпсуєте одяг.

В кінці злегка відіжміть пуховик і прополощіть його в чистій воді до тих пір, поки не зникнуть сліди порошку. Викручувати і вичавлювати верхній одяг категорично заборонено.

Як сушити пуховик на синтепоні

Після прання виверніть пуховик, розправте, витягніть кишені. Повісьте на плічка і винесіть на балкон або в кімнату. Якщо прали виріб вручну, то можна залишити його над ванною, поки не стече вода. Періодично вичавлюйте низ вироби, зливаючи рідину.

Категорично заборонено сушити пуховик феном або на батареї - він повинен висихати природним чином далеко від нагрівальних приладів. Також краще не використовувати режим сушіння в пральній машинці - така процедура може зіпсувати натуральний наповнювач, що згодом робить виріб тонким і знижує його теплоізоляційні властивості.

Чому на пуховику після прання залишаються розводи

Існує цілий перелік проблем, з якими стикаються люди після прання верхнього одягу. УНІАН розібрав найбільш поширені серед них:

  • Пух або синтепон збився всередині - розподіліть наповнювач вручну під час сушіння, якщо не допомогло - виперіть заново.
  • Залишилися розводи - не вимився миючий засіб, прополощіть одяг додатково.
  • Залишилися старі плями - погано видалили їх в перший раз, повторіть процедуру ще раз, а потім знову виперіть пуховик.
  • З'явився неприємний запах - винесіть виріб на свіже повітря, провітріть його. Якщо не допомогло - виперіть повторно.

Важливо пам'ятати, що пуховик сушиться по-різному: від пари годин до пари днів. Простежте за тим, щоб він висох остаточно перш, ніж прибирати його в шафу. Порушення це правила спричинить за собою утворення вогкості і початок процесу гниття наповнювача.

Вас також можуть зацікавити новини: