Розпалення вугілля своїми руками - справа далеко не проста, але з нашими порадами ви точно впораєтеся.
Рідина для розпалювання давно стала атрибутом на мало не кожному сімейному пікніку - з її допомогою доволі просто розвести багаття і посмажити шашлик або овочі. Ми розповімо, чим скористатися замість розпалювача. Б'ємося об заклад, ви точно захочете перевірити один із цих методів.
Припустимо, ви вибралися на шашлики, проте забули або не купили рідину для розпалювання вугілля. Зрозуміло, одними сірниками проблему не вирішити.
Зробити розпалювач для вугілля своїми руками - справа далеко не проста. На результат можуть впливати різні фактори, такі як вітер, вогкість і навіть папір. Однак є один перевірений на практиці спосіб, як розпалити вугілля без розпалювача. Для нього вам знадобляться пластикова або скляна пляшка та папір (в ідеалі - газета).
Отже, ваші кроки будуть виглядати так:
Далі вам знадобиться взяти кілька шматочків паперу, скласти їх в центр кільця з газети і підпалити. Як тільки зрозумієте, що вогонь розгорівся, можете додати туди трохи дрібного вугілля, хоча це зовсім не обов'язково. Коли вогонь згасне, візьміть опахало і активно дмухайте ним на мангал. Далі можете перемішати вугілля в мангалі, щоб "червоні" змішалися з тими, що ще не розгорілися. Побачите, що вугілля прогоріло, - сміливо приступайте до приготування шашлику.
Є ще один спосіб, який дуже схожий на попередній. Вам знадобляться вугілля, газета і тріски (або дрібні сухі гілки). Зімніть листи газети в невеликі і нещільні кульки, розмістіть на дні мангала. Посередині викладіть трохи трісок або гілок, формуючи невеликий курінь. Після можна покласти зверху трохи вугілля і підпалити папір. Як тільки вогонь розгориться, а перше вугілля почне червоніти, поступово додавайте решту.
Часто в інтернеті можна побачити поради, як розпалити багаття, в яких пропонується використовувати для розпалювання рослинну олія. Це нібито не так шкідливо, як магазинні спецзасоби, та ще й точно є на кожній кухні. Але чи можна використовувати масло замість розпалювача? Відповідь - категорично ні.
Проблема в тому, що рослинне масло при горінні виділяє просто величезну кількість канцерогенів. Так, навіть більше, ніж рідина для розпалювання вугілля. Як альтернативу можете розглянути фаєрстартери (спеціальні банки для розпалювання, які можна придбати онлайн).
Не менш популярна в мережі порада - розпалювати вогонь спиртними напоями. Але думки про те, чи можна використовувати горілку як розпалювач, теж не настільки однозначні. Без сумнівів, спирт добре горить. Однак він може залишити легкий запах на мангалі (а значить, і на продуктах). Крім того, є один великий недолік. Спирт горить добре, але дуже швидко. Є ймовірність, що вогонь не встигне "схопитися" на вугіллі, перш ніж згасне.