Якщо ви планували приготувати ідеальний холодець, відкопавши в старому блокноті бабусин рецепт, але щось пішло не так - ми розповімо вам, як реанімувати холодець і як згустити холодець без желатину.
Кожна господиня хотіла б похвалитися тим, що освоїла приготування такої складної страви, як холодець і їй підкорився бабусин рецепт.
Однак, давайте будемо чесні - просто застиглий бульйон, який ви загустили величезною кількістю желатину, зробивши його гумовим і справжній холодець – це далеко не одне і те саме.
М'якоть - не найкращий варіант м'яса для ідеального холодцю. У м'якоті немає речовин, які загущують рідину, тому, якщо не хочете нервово вигадувати, що робити, якщо холодець не застиг, відразу подбайте про кістки.
Вода має лише трохи покривати м'ясо. Якщо ви у вас п'ятилітрова каструля в якій лише кілограм м'яса, навіть після п'яти годин варіння вам доведеться думати, що робити, якщо в холодці багато води і як згустити холодець без желатину.
Холодець не має кипіти. Каструля ставиться на найменший вогонь, на який здатна ваша плита і м'ясо в бульйоні нудиться, а не кипить. В цьому випадку бульйон не буде википати й навіть після 4-5 годин варіння рідини в холодці буде практично стільки ж, скільки ви налили на початку приготування.
Доливати воду в холодець категорично не можна, оскільки за фактом ви будете розбавляти бульйон, зменшуючи концентрацію речовин, які загущують рідину. Якщо вам здається, що рідини мало, зменшуйте вогонь до мінімуму і думайте, як врятувати холодець не збільшуючи об'єм рідини.
Холодець - страва, яка не любить поспіх. Цю страву потрібно варити не менше 5-6 годин, а потім, щоб правильно приготований холодець застиг, йому знадобиться простояти в холодному місці ще не менше 8 годин. Найкраще поставити блюдо страву в холодильник на всю ніч. Якщо ви приготували ідеальний - він застигне.
Якщо у вас мало желатину або його зовсім немає, і ви не знаєте, як згустити холодець без желатину – використовуйте для варіння тільки м'ясо на кістці, бажано з великою кількістю хрящів. Якщо холодець не застиг скільки додати желатину вам доведеться вирішувати на око, в залежності від концентрації бульйону.
Якщо навіть після ночі в холодильнику бульйон швидше нагадує суп, ніж ідеальний холодець, пошуки в мережі поради, як згустити холодець без желатину – це вже не ваша історія. Якщо не знаєте, як врятувати холодець, доведіть його до кипіння і додайте желатин дотримуючись інструкції на упаковці. Безумовно, желатин позначиться на смакових якостях холодцю, але страва застигне.
Багато господинь сумніваються, чи можна холодець доварити наступного дня. Так, можна. Якщо у вас немає часу довго чергувати біля плити, краще приберіть каструлю з бульйоном в холодильник і доварити його, коли буде час. Не варто розливати в форми не готовий бульйон, оскільки простіше його доварити наступного дня, ніж думати, як врятувати холодець, який не застигає.
Якщо ви приготували занадто багато холодцю, який просто нікому швидко з'їсти – заморозьте його. Ви збільшите термін придатності продукту, не зіпсувавши його смакові якості. Щоправда, далеко не всі господині знають, як переварити заморожений холодець і бояться експериментувати, не розуміючи, що буде якщо розігріти холодець.
Нічого поганого не буде. Холодець можна заморожувати, але зберігати його потрібно тільки в щільно закритому посуді, щоб бульйон не набув стороннього запаху.
А ось як переварити заморожений холодець – це вже окремий момент. Заморожений холодець має відтанути при кімнатній температурі, після чого його потрібно довести до кипіння, але не дати йому закипіти. Якщо заморожений холодець закипить - він потемнішає. Додатково додавати желатин в холодець, який ви заморожували не потрібно. Довівши холодець до кипіння розлийте його по формах і приберіть в холодильник на 7-8 годин. На смак ви ніколи не відрізните холодець, який заморожувався від свіжозвареного.