Заточити ніж без точила можна як вдома, так і в похідних умовах.
Затуплений ніж не тільки ускладнює роботу на кухні, але і може бути небезпечним. Якщо такий ніж вислизне з рук - для пальців він завжди буде досить гострим. УНІАН розповість, як швидко і ефективно заточити ніж вдома або в польових умовах, якщо у вас немає точила.
Переверніть порцеляновий посуд і знайдіть на дні білу шорстку смугу. Вона досить тверда для заточування ножа. Швидко проведіть ножем по цій смузі кілька разів, потім обполосніть ніж водою.
Ніж можна заточити об край прочиненого автомобільного вікна. Також підійде край будь-якого невиправленого скла - це прекрасний замінник точильного каменю. Досить кілька разів провести ножем по краю вікна. Не хвилюйтеся про подряпини - їх на склі не залишиться.
Пилочку покладіть на тверду поверхню шорсткою стороною вгору. Притримуйте пилочку однією рукою, а другою проведіть лезом ножа по поверхні пилочки. Повторіть кілька разів, поки лезо не стане досить гострим.
Для заточування ножа потрібен гладкий і плоский камінь. Проведіть по каменю від рукояті до кінчика ножа кілька разів. Також лезо ножа можна затиснути між двома гладкими каменями і з силою витягнути. Після такої процедури ніж потрібно добре промити і витерти насухо.
Ножі можна точити один об одного. Для цього стругаючими рухами проведіть тупим ножем по поверхні гострого ножа. Цей спосіб вимагає багато часу і завзятості.