Як зберегти помідори свіжими на зиму з гірчицею і які є варіанти без консервації - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Сезон свіжих овочів проходить, а це значить, що потрібно придумати, як зберегти їх свіжими довше. Томати можна законсервувати або залишити в погребі - на ваш розсуд. УНІАН розповідає, як зберігати томати цілий рік, отримуючи доступ до стиглих овочів.
Раніше ми говорили про те, як прискорити процес дозрівання томатів.
Такий варіант використовують господині, які не хочуть займатися повноцінною консервацією, але знають, що гірчиця відмінно зберігає овочі. Вам потрібно взяти трилітрові банки, аркуші паперу і гірчичний порошок.
Помідори промити, відрізати корінці, обсушити овочі. Скласти помідори в банку першим шаром так, щоб вони не сильно стискали один одного, посипати гірчицею і застелити папером. Так повторювати, поки не закінчиться місце в банці. В кінці закрити ємності кришками і спустити в підвал.
Якщо цей спосіб вам здається найбільш привабливим, підготуйте:
Банки потрібно простерилізувати, скласти помідори і додати 2 ст.л спирту. Накрити банку кришкою і прокрутити, щоб спирт рівномірно розподілився по ємності. Підпалити гніт, опустити в банку і відразу ж щільно закрити її.
Вам необхідно знайти папір і кожен овоч замотати в нього, а потім скласти їх всі в холодильник. При цьому, стежте, щоб на газети не потрапила волога, а якщо це відбувається - міняйте обмотку. Таким чином ви можете складати помідори не тільки в холодильник, але і в льох, використовуючи в якості тари ящики.
Багато українців роблять саме так - складають томати в тирсу або сіно, потім - в ящики, ховаючи урожай в льох. Для того, щоб результат виправдав очікування, потрібно знайти свіжу тирсу або сіно, застелити ними дно ящика. Потім викласти помідори рядами, плодоніжкою вгору.
Наступний крок - перестелити папером, пересипати тирсою і знову викласти томати. Так робити, поки овочі не закінчаться, але головне - дотримуватися умов зберігання томатів:
Якщо все зробите правильно, то навіть взимку зможете насолоджуватися ароматними і стиглими томатами.