Картопля картоплі не рівня: ТОП сортів для варіння, пюре, смаження та духовки

Розповідаємо, як правильно вибрати картоплю для приготування різних страв.

Як відомо, про смаки не сперечаються, але розмови про те, який сорт картоплі найсмачніший в Україні, здається, можуть тривати вічно. І справді, на наших ринках досить великий вибір картоплі, і в цьому достатку буває складно зрозуміти, який сорт картоплі для чого - варіння, смаження, духовки тощо. УНІАН спробував розібратися в цьому питанні.

Почнемо з основ - який сорт картоплі не розварюється

Картопля - один із головних продуктів в українській кухні. Для того щоб розібратися, яку картоплю для чого використовувати, потрібно зрозуміти, який сорт картоплі добре розварюється, а який - навпаки.

До сортів, які добре розварюються, належать Слов'янка, Беллароза, Артеміда та Адретта. А не розварюються Гала, Синьоока, Ред Скарлетт, Венета і Леон.

Який сорт картоплі найсмачніший для пюре

Щоб зрозуміти, який сорт картоплі кращий для пюре, потрібно подивитися на сорти з високим вмістом крохмалю. Вони добре розварюються, а підвищений вміст крохмалю дасть страві правильну консистенцію і структуру. Зверніть увагу на такі сорти:

  • Слов'янка,
  • Беллароза,
  • Артеміда.

Але як вибрати, якщо сорт картоплі не вказано? Тут на допомогу прийде колір шкірки. Отже, яка картопля краща для пюре: біла чи рожева? Краще віддати перевагу білій - її смак буде солодшим. До того ж, вона швидше відвариться.

Однак це далеко не все, на що варто звернути увагу перед приготуванням пюре. Багато господинь часто задаються питанням - яка картопля краща для пюре: молода чи стара. Кулінари стверджують, що стара картопля все ж таки краща, а молоду варто залишити для різних салатів і супів.

Яка картопля найкраще підходить для варіння

Якщо ви готуєте суп або борщ, краще вибрати сорти картоплі, які відмінно підходять для варіння. До них належать:

  • Венета,
  • Санте,
  • Невський,
  • Ред Скарлетт.

Якщо під час купівлі ви орієнтуєтеся на колір шкірки, давайте розберемося, яка картопля краща для варіння: червона чи біла. Як і у випадку з пюре, краще віддати перевагу білій картоплі, однак і червона підійде для перших страв.

Яку картоплю брати на смаження - найкращі сорти

Із пюре та варінням розібралися, тепер поговоримо про те, яка картопля краща для смаження: червона чи біла. У цьому випадку варто купити саме червону картоплю. Річ у тім, що в ній буде вищий вміст антиоксиданту антоціану, а ось крохмалю - менший. Така картопля ідеально підійде для смаження.

Яка картопля краща для смаження - список сортів:

  • Гала,
  • Синьоока,
  • Ред Скарлетт (найкращий вибір для приготування картоплі фрі).

Головне - пам'ятати, що для смаження потрібно обирати картоплю зі щільною м'якоттю, яка не розварюється.

Який сорт картоплі кращий для запікання в духовці

Якщо ви шукаєте ідеальний сорт картоплі для запікання в духовці, радимо звернути увагу на такі сорти:

  • Венета,
  • Леон,
  • Розара.

Картопля для запікання має бути середньої крохмалистості, з пружною текстурою.

Але яка картопля краща для запікання: червона чи біла? Якщо ваша мета - отримати хрустку скоринку, беріть білу картоплю. Якщо ж вам потрібна соковита картопля з насиченим смаком, запікайте червону.

Однак є й універсальні сорти картоплі, які підійдуть як для варіння, так і для смаження, і для духовки. Це Адретта, Невський, Беллароза та Ювіляр.

Вас також можуть зацікавити новини: