Розповідаємо, як правильно вибрати картоплю для приготування різних страв.
Як відомо, про смаки не сперечаються, але розмови про те, який сорт картоплі найсмачніший в Україні, здається, можуть тривати вічно. І справді, на наших ринках досить великий вибір картоплі, і в цьому достатку буває складно зрозуміти, який сорт картоплі для чого - варіння, смаження, духовки тощо. УНІАН спробував розібратися в цьому питанні.
Картопля - один із головних продуктів в українській кухні. Для того щоб розібратися, яку картоплю для чого використовувати, потрібно зрозуміти, який сорт картоплі добре розварюється, а який - навпаки.
До сортів, які добре розварюються, належать Слов'янка, Беллароза, Артеміда та Адретта. А не розварюються Гала, Синьоока, Ред Скарлетт, Венета і Леон.
Щоб зрозуміти, який сорт картоплі кращий для пюре, потрібно подивитися на сорти з високим вмістом крохмалю. Вони добре розварюються, а підвищений вміст крохмалю дасть страві правильну консистенцію і структуру. Зверніть увагу на такі сорти:
Але як вибрати, якщо сорт картоплі не вказано? Тут на допомогу прийде колір шкірки. Отже, яка картопля краща для пюре: біла чи рожева? Краще віддати перевагу білій - її смак буде солодшим. До того ж, вона швидше відвариться.
Однак це далеко не все, на що варто звернути увагу перед приготуванням пюре. Багато господинь часто задаються питанням - яка картопля краща для пюре: молода чи стара. Кулінари стверджують, що стара картопля все ж таки краща, а молоду варто залишити для різних салатів і супів.
Якщо ви готуєте суп або борщ, краще вибрати сорти картоплі, які відмінно підходять для варіння. До них належать:
Якщо під час купівлі ви орієнтуєтеся на колір шкірки, давайте розберемося, яка картопля краща для варіння: червона чи біла. Як і у випадку з пюре, краще віддати перевагу білій картоплі, однак і червона підійде для перших страв.
Із пюре та варінням розібралися, тепер поговоримо про те, яка картопля краща для смаження: червона чи біла. У цьому випадку варто купити саме червону картоплю. Річ у тім, що в ній буде вищий вміст антиоксиданту антоціану, а ось крохмалю - менший. Така картопля ідеально підійде для смаження.
Яка картопля краща для смаження - список сортів:
Головне - пам'ятати, що для смаження потрібно обирати картоплю зі щільною м'якоттю, яка не розварюється.
Якщо ви шукаєте ідеальний сорт картоплі для запікання в духовці, радимо звернути увагу на такі сорти:
Картопля для запікання має бути середньої крохмалистості, з пружною текстурою.
Але яка картопля краща для запікання: червона чи біла? Якщо ваша мета - отримати хрустку скоринку, беріть білу картоплю. Якщо ж вам потрібна соковита картопля з насиченим смаком, запікайте червону.
Однак є й універсальні сорти картоплі, які підійдуть як для варіння, так і для смаження, і для духовки. Це Адретта, Невський, Беллароза та Ювіляр.