26 жовтня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

26 жовтня - 299-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 66 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 13 жовтня Юліанського календаря.

Яке свято 26 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає свято приємних несподіванок, Міжнародний день шкільних бібліотек та Intersex Awareness Day.

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українціУ США - День гарбуза, День мула, День пітбуля, День і ніч, виття на місяць, День курячого стейка, День пирога з фаршем, в Азербайджані - свято граната, у Греції, Румунії, в Болгарії - День святого Дмитра Солунського, у Новій Зеландії - День праці, в Індії - День приєднання, у Лівії - День жалоби, у Беніні - День Збройних сил, на Островах Кука - День Євангелія, в Австрії - День Республіки.

Пам'ятні дати 26 жовтня, річниці та події

У 1856 році відкрилася залізниця Монреаль - Торонто.

У 1861 році німецький винахідник Філіп Рейс у Франкфурті продемонстрував свій винахід, який він назвав телефоном. 

У 1863 році в Лондоні була заснована Англійська футбольна асоціація - перший у світі футбольний союз. Це сталося на Куїн-стріт, в "Таверні вільних каменярів". Представники одинадцяти столичних футбольних клубів 26 жовтня 1863 року заснували асоціацію Англії. Присутні футбольні "джентльмени" виробили звід правил, що складається з 13 пунктів, які були багато в чому близькі до чинних і нині. З відмінностей можна відзначити те, що воротарі не мали права брати м'яч руками. Це їм дозволили через 8 років, та й то лише в межах воротарського майданчика. Біля воріт використовувалися два встромлених у землю кола без поперечного бруса. Мотузку між ними зметикували протягнути через три роки. Свисток у судді з'явився тільки в 1878 році. До цього арбітр або дзвонив у дзвіночок, або просто кричав щосили. Поза законом опинилися підніжки й удари по ногах, а найголовніше – польовим гравцям заборонили переносити м'яч руками. І поступово єдині правила гри отримали широке суспільне визнання. У 1871 році був заснований Кубок Футбольної асоціації (Кубок Англії), який проводиться й сьогодні та є найстарішим футбольним турніром. Сама ж Футбольна асоціація Англії (FA) є найстарішою футбольною асоціацією в світі. Вона здійснює контроль і управління футболом в Англії та коронних володіннях Гернсі, Джерсі і Острів Мен. Її штаб-квартира розташовується на стадіоні "Вемблі" у Лондоні. Асоціація є членом УЄФА і ФІФА, має постійне місце у Міжнародній раді футбольних асоціацій. ДО РЕЧІ, Всесвітній день футболу щорічно відзначається 10 грудня.

У 1864 році у Франції та Англії Н.А.Телешову був виданий патент на проект пасажирського літака з паровим двигуном і повітряним гвинтом. 

У 1892 році був спущений на воду дослідницький корабель Нансена "Фрам".

У 1900 році в Нью-Йорку була відкрита перша лінія метрополітену.

У 1956 було утворено Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

У 1962 році уряди Великої Британії та Франції підписали угоду про спільне створення надзвукового пасажирського літака - "Конкорд".

У 1965 році в Букінгемському палаці учасникам групи "The Beatles" були вручені ордена Британської імперії "за видатний внесок у справу процвітання Великобританії".

У 1999 році за пропозицією англійського прем'єр-міністра Тоні Блера лорди, що засідають у верхній палаті парламенту по праву народження, проголосували за скасування цього права, знищивши тим самим одну з основ британського парламентаризму - право лордів на спадкування крісла, що існувало майже 800 років.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 26 жовтня відзначає день Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Інші назви свята: "Карп", "Злата", "Злата-онучниця", "Банний побут". 

Що сьогодні не можна робити

Якщо підете у лазню, в жодному разі не заходьте з натільним хрестом. У цілому, день важкий, вас можуть обдурити. Не виставляйте себе на показ і не розмовляйте з малознайомими людьми. Також бажано не ворожити. Будьте обережнішими, 26 жовтня дуже легко захворіти. 

Прикмети на 26 жовтня     

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в УкраїніЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- півень без часу ввечері кукурікає - до зміни погоди;

- небо темно-синє - до опадів.

26 жовтня іменини 

Іменини у Веніаміна, Злати, Карпа, Микити, Дмитра та Люціана.

Вас також можуть зацікавити інші новини: