День пам'яті та примирення 2024: листівки та традиції в Україні

У День пам'яті згадують усіх жертв Другої Світової війни та відзначають перемогу над нацистською Німеччиною.

У середу 8 травня 2024 року Україна разом Європою День пам'яті та примирення, присвячений вшануванню пам'яті загиблих у Другій Світовій війні, а також перемозі над нацистською Німеччиною та її союзниками. У війні за приблизними оцінками загинуло від 5 до 8 мільйонів українців, а майже 700 міст було зруйновано.

2024 року Україна зустріне День пам'яті під час іншої повномасштабної війни. Відзначаючи 79-ті роковини закінчення Другої світової війни, ми віримо, що в календарях незабаром з'явиться День перемоги над Росією. Ми зібрали привітання та картинки з Днем пам'яті та примирення 8 травня.

День пам'яті та примирення - історія дати

Друга світова війна тривала з 1939 по 1945 рік. 7 травня 1945 року командування Третього Рейху підписало акт про капітуляцію Німеччини у Франції, а наступного дня 8 травня документ ратифікували у Берліні. Потім уночі 8 травня на вимогу Сталіна було підписано ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини". У Москві на той момент уже настало 9 травня.

З того часу в більшості країн Європи День закінчення Другої Світової війни відзначають 8 травня, а в СРСР свято було 9 травня через різницю часових поясів.

Багато років Україна продовжувала відзначати День перемоги 9 травня за радянською традицією. Проте у 2023 році Верховна Рада встановила нове свято День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. Датою урочистості буде 8 травня, як в інших європейських країнах. Символом дня стала квітка червоного маку.

Привітання з Днем пам'яті і примирення 8 травня

Вітаю з Днем пам'яті та перемоги над німецьким нацизмом! Бажаю всім нам незабаром відсвяткувати ще один великий День перемоги. Слава Україні!

***

Вічна і світла пам'ять українським воїнам, які віддали свої життя у Другій світовій війні. Пам'ятаємо їхній подвиг і всі злочини гітлерівського режиму. Молимося за наших військових, які борються з російським нацизмом.

***

З Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій! Історія свідчить: наш народ - непереможний! Слава захисникам України різних часів! Слава Україні! 

***

З Днем пам'яті та примирення. Миру всім нам, єдності, свободи, щастя, злагоди і благополуччя кожній родині! Нехай швидше настане мир в Україні!

Вас також можуть зацікавити новини: