День сусіда 2023: як в Україні відзначають незвичайне свято

20 травня українці відзначать незвичайне свято День сусіда, присвячене доброму ставленню до сусідів.

20 травня 2023 року відзначається незвичайне свято День сусіда. Поки що на офіційному рівні торжество відзначається тільки в Києві, але і жителі інших міст можуть приєднається до його традицій. Це свято присвячене добрій і мало популярній в наш час традиції підтримувати хороші відносини зі своїми сусідами.

День сусіда - історія свята

День сусіда в Києві відзначається в третю суботу травня за рішенням Київради. У 2023 році свято випадає на 20 травня. Дата свята була обрана таким чином, щоб збігатися з Днем Європи, оскільки до нього в місті приурочені багато заходів і ярмарок. Депутатам здалася вдалою ідея поєднати два цих свята.

Нагадаємо, що День Європи 2023 відзначали і щороку відзначатимуть 9 травня. Тому тепер дати свят не збігаються.

Свято День сусіда добре відоме в світі і відзначається більш ніж в 50 країнах. Європейський день сусідів вперше провів француз Антанас Перифан в 1999 році. Він влаштував свято для незнайомих сусідів, в якому взяли участь 800 будинків.

У 2005 році на День сусідів зібралися представники 450 міст з 16 різних країн. На це свято європейці знайомляться зі своїми сусідами і проводять сусідські вечірки.

Як відзначити день сусіда 2023

У цей день варто сходити в гості до своїх сусідів і познайомитися з ними, якщо ви ще їх не знаєте. У наші дні між жителями сусідніх будинків або квартир існує відчуженість, і часто вони навіть не знають імен один одного.

У день сусіда можна зайти до сусідів з невеликим подарунком або частуванням, запросити їх на пікнік у дворі або разом приготувати шашлики. Також в свято можна організувати суботник і всім разом прибрати прибудинкову територію. Якщо у вас і сусідів є діти - вони можуть разом пограти на майданчику.

У наш час у багатьох людей є сусідські чати в соцмережах. На честь свята можна привітати сусідів в чаті.

Вас також можуть зацікавити новини: