Народне свято 10 липня: як привабити злагоду в дім сьогодні

Народне свято 10 липня відоме під назвами Самсонів день, Самсон-сіногній.

10 липня церква вшановує пам'ять римського священика Самсона, який допомагав немічним і жебракам. Вважається, що в це народне свято обов'язково потрібно пожертвувати щось нужденним людям, і тоді святий Самсон благословить таку людину.

У липні у селян починався сінокіс. Косити сіно йшли люди різного віку. Зазвичай на полі працювали одразу всім селом, а потім порівну розділяли сіно між усіма працівниками. Ті, хто не брав участі в сінокосі, могли не сподіватися на допомогу односельців.

З дня Самсона починався період дощів і мокрої погоди. У свято 10 липня намагалися якомога швидше розправитися з сінокосом, поки не настали дощі і сіно не згнило. Але і занадто рано косити було не можна, оскільки трави повинні увібрати побільше сонячного світла. Часто святому Самсону в цей день молилися про те, щоб він поки не посилав дощі.

На Самсона було прийнято варити кашу із зерна нового врожаю. Вважалося, що такий ритуал допоможе привабити хороший урожай і ситість в будинок. Кашею пригощалися всією сім'єю, починаючи з самого дорослого члена родини. Також в народне свято 10 липня було прийнято запрошувати додому подорожніх і бідняків, і пригощати їх домашніми стравами.

День Самсона вважається щасливим для великої худоби. 10 липня власники коней, корів і овець водили тварин пити воду з джерела, щоб дати їм здоров'я і захистити від пристріту.

Народжені 10 липня люди дуже господарські і акуратні. У них є талант до кулінарії, а також до копіткої роботи. Ці люди продумують всі справи до дрібниць, але їм важко будувати масштабні плани на довгі роки. Важко приймають критику і надовго запам'ятовують образи.

Що не можна робити 10 липня

Не дуже вдалий день для романтичних справ, весілля, побачень і любовних зізнань.

У цей день не варто ображатися на близьких, а всі конфлікти постарайтеся вирішувати без сварок, інакше гармонії у відносинах можна не чекати.

На вулиці 10 липня ні в якому разі не можна нічого піднімати з землі, особливо гроші. Такі знахідки не принесуть радості і користі.

За давніми прикметами дівчатам в цей день не варто дивитися в дзеркало, щоб не зіпсувати свою красу.

Прикмети погоди 10 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в Самсонів день пішов дощ, то ще 4 тижні буде волого. А якщо весь день світить сонце, то ще протягом місяця буде сонячно.
  • Бджоли стали злішими - до сильної посухи.
  • Бабки голосно шумлять - до погіршення погоди.
  • Якщо ясним днем закрилися квітки, то скоро згустяться хмари.
  • Веселка з'явилася - до спекотної погоди з посушливим повітрям.
  • Ягоди на агрусі почали чорніти - скоро і зерно достигне.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: