Народне свято 13 січня: як українці відзначали Щедрий вечір

Народне свято 13 січня відоме під назвами Єрмілов день, Васильєв вечір, щедрий вечір, День Святої Меланії.

Православна церква України 13 січня за новим стилем вшановує пам'ять святих мучеників Єрміли та Стратоніка Сінгідонських. 

У це народне свято наші предки шанували собак і котів, ласкаво з ними поводилися і дозволяли спати на печі. За поведінкою тварин передбачали, якою буде погода в найближчі дні. Якщо кішки і собаки ховаються в тепле місце і цілий день сплять, то буде похолодання, а якщо вони активні, то варто чекати потепління.

За давньою прикметою, якщо в будинку є хворий, то йому потрібно поспати з котом, або полежати в місці, де любить дрімати кішка. Тоді у людини пройдуть всі хвороби. В цілому дата 13 січня вважається вдалою для будь-якого лікування.

За старим стилем 13 січня день церква вшановує пам'ять святої Меланії Молодшої. В Українців це свято відоме як Щедрий вечір або день Маланки. За старим календарем це був переддень Нового року.

У народне свято 13 січня столи в українців ломилися від достатку м'ясних страв. На Щедрий вечір готували ковбаси, кров'янку, холодець, голубці, вареники, пироги. Головною стравою була щедра кутя, яку заправляли вершковим маслом або молоком.

У молоді на Маланку було прийнято вбиратися в костюми ходити по всьому селу. Часто юнака одягали в Маланку, а дівчину - в діда Василя. У такому вигляді молоді люди ходять по домівках, співають щедрівки і розважаються.

13 січня - знак Зодіаку

Народжена 13 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня за характером працьовиті і старанні. Мають реалістичний погляд на світ. Вони здаються суворими і холодними зовні, але насправді часто відчувають невпевненість в собі.

Що не можна робити 13 січня

Не можна нікому позичати гроші в цей день, інакше весь цей рік будете ходити в боргах. Якщо все ж даєте близькій людині гроші в борг, то нехай вона подарує символічний подарунок.

Перераховувати дрібні гроші 13 січня - до частих сліз.

У цей день не можна брехати, інакше брехня розкриється найнеприємнішим чином. Також заборонено лестити і давати неправдиві обіцянки.

Категорично заборонено ображати котів і собак, лаяти і бити їх, виганяти на вулицю.

Прикмети погоди 13 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Тепла погода 13 січня віщує дощове літо.
  • Піднялася снігова хуртовина - до хорошого врожаю ягід і горіхів в цьому році.
  • Сніг, що випав 13 січня, довго не розтане.
  • Ясна і Зоряна ніч - до ранньої весни.
  • Синички багато співають - березень буде теплим.
  • Якщо на деревах багато інею, то влітку на пасіках буде багато меду.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: