Народне свято 19 червня: що робили наші предки для гарного врожаю

Народне свято 19 червня відоме під назвами Іларіон пропольник, Ілларіонов день.

Православна церква сьогодні вшановує пам'ять преподобного Іларіона Нового. Цей святий відомий своїми цілительськими навичками і заступництвом рибалок. Тому це народне свято здавна вважається вдалим для рибної ловлі. 

У наших предків народне свято 19 червня було відоме як Іларіон пропольник, оскільки було прийнято полоти бур'яни. Вірили, що якщо сьогодні вирубати лабузиння з коренем, то повторно воно на тому ж місці більше ніколи не виросте. Особливо вдалою прополка вважалася в тому випадку, якщо випадала на молодик, як в 2023 році.

Окрім боротьби з бур'янами в Ілларіонів день також сіяли гречку, льон і кавуни. Працювати на городі починали рано вранці, поки сонце не почало припікати. Вважалося, що якщо сьогодні працювати з самого ранку, то святий Іларіон винагородить за працьовитість і пошле хороший урожай.

Народжені 19 червня люди товариські і чуйні, завжди готові прийти на допомогу. Іноді вони стають докучливими і лізуть до близьких з непрошеними порадами, щиро намагаючись допомогти. Сім'я для них - це головна цінність в житті. Близьким людям вони готові прощати навіть серйозні недоліки.

Що не можна робити 19 червня

У свято 19 червня поганою прикметою вважається лінуватися.

Категорично заборонено жорстоко поводитися з бездомними тваринами, кричати на них, лякати і проганяти, якщо вони не проявляють агресію.

Не варто скупитися сьогодні, особливо якщо у вас просять те, що вам вже не потрібно.

Залишки їжі і шкірок овочів сьогодні не варто викидати в смітник. Віддайте їх бездомним тваринам, згодуйте худобі або внесіть на город як добриво.

Прикмети погоди 19 червня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і жаркий день сьогодні віщує хороший урожай зерна.
  • Якщо серед дня квітки закрилися, то скоро піде дощ.
  • Сильний вітер дме - до хорошого врожаю соняшнику.
  • Якщо різко похолодало, то скоро так само різко потеплішає.
  • Коники голосно скрекочуть - на гарну погоду.
  • Вранці чути грім - до вечора можлива злива.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: