Народне свято 20 січня: чим цей день небезпечний

Народне свято 20 січня відоме під назвами Іван Бражник, Зимовий весільник, Юхимів день, Юхим заметільний.

Православна церква України 20 січня за новим стилем вшановує пам'ять вірменського священика і пророка Євфимія Великого. За старим стилем 20 січня відзначають Собор Іоанна Хрестителя або по-народному - Іванів день.

Це народне свято здавна вважається небезпечним через непередбачувану і мінливу погоду. Відлига всього за кілька годин переходила в заметіль, і навпаки. У далеку поїздку наші предки в цей день не відправлялися, оскільки боялися застрягти на дорозі. Також день небезпечний через підвищений ризик захворіти.

У народне свято 20 січня наші предки відзначали початок Зимового м'ясоїда. З цієї дати селяни різали на м'ясо домашню худобу і птицю, готували м'ясні страви і накривали багаті столи. Починався зимовий період весіль. Додому запрошували сватів і пригощали їх. А молоді юнаки і дівчата збігали з дому і ходили на побачення.

За старим стилем в цю дату святкували Собор Іоанна Предтечі, який також називається Іван Бражник, оскільки в свято 20 січня було прийнято варити і пити домашнє пиво. Також в це свято пили святу водохресну воду, яка залишилася після Хрещення Господнього, і доїдали водохресну кутю.

Жінки 20 січня сідали за вишивку. У Київській Русі вважалося, що будь-яка дівчина повинна вміти вишивати, інакше її можуть не взяти заміж. Окрім рукоділля іншою роботою не робили, оскільки день вважався святковим.

20 січня - вдала дата для весілля. А у вагітних в цей день легко пройдуть пологи.

20 січня - знак Зодіаку

Народжена 20 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. За характером іменинники цього дня честолюбні. Люблять увагу і похвалу. Якщо їхні зусилля не визнають, то відчувають себе невпевнено і починають сумніватися в собі. Легко кидають нову справу, якщо за короткий термін не домагаються успіху. Народжені 20 січня люди мають багато інтересів і захоплень, але їм важко сконцентруватися на чомусь одному.

Що не можна робити 20 січня

Не можна нічого піднімати з землі, особливо монети, інакше будете жити в бідності.

Окрім рукоділля не варто займатися роботою по дому і важкою фізичною працею.

Нещасливий день для поїздок і подорожей.

20 січня не варто легко одягатися, нехтувати шапкою і рукавичками і в цілому одягатися не по погоді. Значно підвищується ризик захворіти, якщо неправильно оціните погоду.

Прикмети погоди 20 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Погода сніжна і похмура - до хорошого врожаю влітку.
  • Іній в цю дату віщує нічні заморозки.
  • Вітряний день - до дощового року.
  • Якщо піднялася заметіль, то вона триватиме весь тиждень.
  • Зимова хуртовина віщує ранню весну.
  • Яскраве сонце опівночі віщує ранню весну.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: