Народне свято 23 серпня: що не можна робити жінкам

Народне свято 23 серпня відоме під назвами Лаврентій день, Лаврентій-зоряник.

Православна церква 23 серпня відзначає день пам'ять Лаврентія Римського, який до переходу на Божу службу був майстерним лікарем. Святий Лаврентій вважається цілителем очних хвороб, тому йому моляться про зцілення люди, у яких є проблеми із зором.

Це народне свято в давні часи був відоме під назвою Лаврентій-зоряник, оскільки в кінці серпня часто бувають красиві червоні вечірні зорі. В цілому ж погода в цей період поступово псувалася і все більше нагадувала осінню.

До цього дня в річках і озерах люди вже не купалися, оскільки вода навіть у південних областях ставала занадто холодною. Але на водойми ще ходили для риболовлі - в кінці літа риба добре клює. Також за річкою визначали, якою буде погода восени і взимку. Якщо поверхня води спокійна і гладка, то осінь буде теплою, а якщо видно брижі, то до весни будуть морози.

У народне свято 23 серпня вся природна вода вважається цілющою. У цей день можна набрати воду з джерела чи колодязя, або вмитися ранковою росою. Наші предки намагалися в цю дату якомога раніше вивести домашню худобу на випас, щоб тварини трави з росою поїли.

Селяни в свято 23 серпня закінчували копати картоплю, якщо погода була хорошою. Також в цю дату збирали овочі і фрукти, і готували консервацію. День вважається вдалим для збирання врожаю для тривалого зберігання - плоди пролежать до весни. Власники городніх ділянок або великої худоби готували продукти на продаж, оскільки наближався період ярмарків.

23 серпня - знак Зодіаку

Народжена 23 серпня людина за знаком Зодіаку - Діва. Це дуже енергійна і оптимістична людина. З нею ніколи не буває нудно. Вміє підтримати доброю порадою і втішити добрим словом, хоча і сама часто потребує підтримки. Іменинники 23 серпня часто бувають невпевненими в собі і не вірять у власні сили.

Що не можна робити 23 серпня

Жінкам в цю дату не можна ходити на самоті в ліс або в гори, інакше може статися біда. Також їм не можна мочити ноги в холодній воді - це принесе хвороби ніг.

У православних в цю дату триває Успенський піст, протягом якого не можна їсти м'ясні і молочні продукти, яйця і рибу, а також злословити, бажати зла іншим людям, зловживати алкоголем.

Рибалкам не можна ловити рибу в незнайомому місці, а грибникам - шукати гриби в невивченій частині лісу, інакше є ризик потрапити в неприємності.

Невдалий день для збору меду і роботи на пасіці.

Не сваріться сьогодні, не підвищуйте голос на близьких і не згадуйте старі образи. Розпочатий 23 серпня конфлікт затягнеться надовго.

Прикмети погоди 23 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чим більше жолудів вродило на дубі, тим багатшим буде урожай в наступному році.
  • Чим більше ягід на горобині і калині вродило, тим холоднішою буде зима.
  • Якщо 23 серпня або в попередні три дні йшов дощ, то не варто копати картоплю, інакше перед закладкою на зберігання доведеться довго сушити бульби.
  • На поверхні води з'явилися дрібні хвилі - зима і осінь будуть холодними.
  • Якщо кроти викопали багато нір, то останні дні серпня будуть дощовими.
  • Береза почала жовтіти - ознака ранньої осені.
  • Якщо лелеки вже відлітають в теплі краї, то осінь буде ранньою, а бабине літо - коротким.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: