Народне свято 27 грудня: п'ять головних заборон цього дня

Народне свято 27 грудня відоме під назвами Степанів день, Филимонов день, Калинники.

Православна церква України 27 грудня за новим стилем вшановує пам'ять Стефана Первомученика, першого мученика-єврея, який був забитий камінням за віру в Христа. За старим стилем 27 грудня церква вшановувала пам'ять християнських мучеників Фірса, Левія і Калинника.

В українців 27 грудня починався період різдвяних святок, який закінчується на Водохореще. Протягом цього періоду українці бажали один одному щасливих зимових свят і достатку в домі.

У період святок люди не працювали - наступав короткочасних відпочинок від сільських робіт. У вільний час займалися ворожіннями, ходили в гості до рідних і хрещених, колядували і доїдали святкові страви (ковбаски, холодець, кутю).

Святого Стефана наші предки вважали покровителем великої худоби, особливо коней. У День святого Стефана наймали пастухів на наступний сільськогосподарський сезон. Хороші пастухи в Київській Русі дуже цінувалися, їх пригощали і дарували подарунки. В цілому в цю дату часто наймали і звільняли працівників за наймом.

У народне свято 27 грудня доглядали за кіньми, давали їм частування, розчісували гриву і міняли підкови. Також в це народне свято коней, корів і баранів поїли водою з корита, в яке кидали срібний предмет. Власники худоби вірили, що це вбереже тварин від захворювань і нечисті.

За давніми прикметами, в свято 27 грудня важливо дотримуватися чистого в будинку, і самим ходити в чистому одязі і з чистим тілом. У цей день намагалися сходити в баню і частіше вмиватися протягом дня. 

 27 грудня - знак Зодіаку

Народжений 27 грудня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня мають високі вимоги до себе. За характером вони наполегливі, працьовиті, цілеспрямовані. Вони мають реалістичний погляд на життя. Зовні народжені 27 грудня люди здаються строгими і закритими, але насправді вони здатні на щиру доброту і турботу.

Що не можна робити 27 грудня

У святочний період молоді українки займалися ворожіннями. Важливо пам'ятати, що церква не схвалює будь-які магічні ритуали.

Не можна ображати коней, собак та інших тварин, в тому числі і бездомних. Не варто підвищувати голос на них, проганяти і обзивати.

У день Стефана не можна ходити в брудному і зношеному одязі.

Не можна в цей день ходити з брудною головою і немитим тілом.

Викидати залишки їжі, хліба, куті не можна - згодуйте їх тваринам або птахам.

Прикмети погоди 27 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода сьогодні, таким буде лютий.
  • Вдень з'явилися густі хмари синього кольору - до погіршення погоди.
  • Якщо протягом дня погода часто змінюється, то залишок зими буде мінливим.
  • Багато снігу випало - до хорошого врожаю озимих культур.
  • Якщо протягом дня змінилося напрямок вітру, то скоро потеплішає.
  • Хмари пливуть проти вітру - до снігопаду.
  • Якщо день видався теплим, то наступне літо буде спекотним.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: