Народне свято 28 жовтня: що в цей день потрібно зробити жінкам

Народне свято 28 жовтня відомий під назвами Параскева П'ятниця, Єфимій Осінній, Єфимій Пчельник, Єфимій благочестивий

Православна церква України 28 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять великомучениці Параскеви П'ятниці і преподобного Нестора з Києво-Печерських Дальніх печер, а також священномучеників Терентія і Неоніли та їхніх дітей. За старим стилем 28 жовтня церква вшановувала преподобного Єфимія Солунського.

Наші предки в народне свято 28 жовтня відзначали жіноче свято. У Київській Русі в цю дату шанували святу Парасквеву П'ятницю, захисницю жінок і покровительку домашньої роботи. Народ вірив, що свята мучениця допомагає працьовитим і хазяйновитим людям, а ледарів і заздрісників карає.

У свято 28 жовтня молилися святій Параскеві про сімейне щастя, зцілення від хвороб, позбавлення від душевних травм, здоров'я домашньої худоби і про легкі пологи.

Також цю святу вважали покровителькою вишивальниць і ткалей. Жінки в це народне свято збиралися великою компанією і всі разом займалися рукоділлям. За роботою обговорювали останні новини і говорили про женихів. У давні часи вважалося, що кожна Українка повинна вміти вишивати, інакше її не візьмуть заміж. Також в цей день пряли і тріпали льон.

Молодята в цей день запрошували в гості батьків, показували свій побут і пригощали пиріжками. Зять готував страви для тестів, а невістка годувала свекра і свекруху.

Пасічники на початку жовтня готували вулики до зими і переносили їх в тепле місце. Часто до цієї дати замінювали стару бджолину матку на молодшу.

28 жовтня - знак Зодіаку

Народжений 28 жовтня за знаком Зодіаку - Скорпіон. Іменинники цього дня за характером веселі і легко заражають інших позитивом. У них хороші організаторські навички. Вони ретельно планують будь-яку справу і продумують запасні варіанти. У них хороша інтуїція і вони прекрасно розбираються в людях.

Що не можна робити 28 жовтня

Невдалий день для ремонту і будівництва. Такі справи можуть закінчитися невдачею, а важка фізична праця в цей день підірве здоров'я.

Жінкам в цей день не можна прясти, але можна шити і вишивати.

За давніми прикметами хто в цей день сміється, той пізніше буде багато плакати, тому 28 жовтня належить вести себе стримано.

Не можна купатися, мити голову, підлоги і посуд в цей день.

Чистити димохід 28 жовтня - на жаль.

Прикмети погоди 28 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в цей день випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня погодна зима, а в наступному році буде багатий урожай хліба.
  • Вночі не видно жодної хмари - з швидким заморозкам.
  • Якщо худоба поводиться неспокійно, то скоро погода погіршиться.
  • Кури почали линяти - до потепління.
  • Якщо з'явилися мухи і комарі, то попереду ще будуть теплі дні.
  • На калині багато ягід вродило - до морозної та сніжної зими.
  • Якщо до цього дня не опало листя з вишні, то тепло ще протримається деякий час.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: