День Казанської ікони Божої Матері: історія, що можна та не можна робити у це свято

Сьогодні православна церква відзначає появу цього чудотворного образа Богородиці.

Сьогодні, 21 липня, православні християни святкують День Казанської ікони Божої Матері. Загалом вшанування цього чудотворного образу відбувається двічі на рік, крім сьогоднішнього дня, також ще восени – 4 листопада.

Казанська ікона Божої Матері: історія

Казанська ікона Божої Матері – один із найвідоміших образів Богородиці. Її історія починається в XVI столітті. Саме 21 липня у 1579 році відбулася її поява.

Читайте такожЦерковні свята у липні 2020: православний календар на місяць

Згідно із переказами, в той час у Казані вирувала сильна пожежа, яка знищила багато будинків. Однієї ночі Богородиця явилася уві сні 9-річній Матроні – доньці одного купця – і розповіла їй про свою ікону, закопану під руїнами згорілого будинку.

Розповіді дівчинки ніхто не повірив, тоді Богородиця ще двічі їй явилася. Зрештою матір Мотрони погодилася сходити з нею у вказане місце й на попелищі вони розкопали святий образ, загорнутий у шматок полотна. При цьому ікона була абсолютно непошкоджена вогнем.

Про що просять перед Казанською іконою Богородиці

Казанська ікона Божої Матері вважається чудотворною – вона здатна вилікувати віруючих від будь-яких недуг. Християни вірять, що ікона допомагає у складних життєвих ситуаціях, під час скорботи і печалі, а також знайти свій істинний шлях.

Ікона Казанської Божої Матері вважається покровителькою всіх жінок, перед нею моляться про сімейне щастя, здоров'я дітей і чоловіка, достатку в домі та спокій у родині, а також просять про народження дитини.

Що потрібно робити на Казанську

На Казанську слід сходити до церкви, щоб помолитися Божої Матері й причаститися.

Літнє свято Казанської ікони Богородиці вважалося початком збору врожаю і перших жнив, тож цього дня починають готувати льохи до зими.

Крім того, 21 липня зазвичай прополюють город.

Водночас у тих населених пунктах, де Казанська є престольним святом, влаштовуються справжні гуляння, які можуть тривати два або три дні.

Цього дня також вітається одруження, адже, згідно із віруваннями, укладені в день Казанської Божої Матері шлюби будуть щасливими і міцними. Цією іконою, зокрема, благословляють молодих.

Заборони Дня Казанської ікони Божої Матері

У свято Казанської ікони Божої Матері не можна працювати по дому (прати, шити, займатися іншим важкою працею).

Крім того, цього дня заборонено лаятися і сваритися, плакати і сумувати, а також не варто купатися у відкритих водоймах.

Прикмети та приказки дня 21 липня

  • Чорниця дозріла – прийшов час жнив.
  • Якщо Казанський тиждень без дощу, то Іллінський тиждень (на початку серпня) буде з дощем.
  • Бджоли поводяться агресивно – до посухи.