Коли варять кутю в Україні: точна дата і правила

Розповідаємо, коли їдять кутю на Різдво в Україні - її прийнято подавати тричі на рік.

Кутя здавна вважається головною обрядовою стравою на різдвяні свята. Так, на Святвечір і Різдво заведено обов'язково подавати на стіл її та узвар.

Коли готують кутю та ходять із нею в гості - далі в матеріалі.

Коли носять кутю в Україні

Зазвичай багато хто готує її на Святвечір, який за новим календарем відзначається 24 грудня. Кутю, калач і солодощі беруть із собою, коли цього дня йдуть до бабусь і дідусів, кумів, хрещених та інших близьких людей.

Однак насправді подавати цю страву можна тричі. То коли варити кутю правильно? Існує три варіації цієї каші - "щедра", "багата" та "голодна".

На Святвечір у складі 12 пісних страв подають саме "багату". На Маланки, напередодні Нового року, готують "щедру", а ось "голодну" заведено їсти в другий Святвечір. Він відзначається перед Водохрещем. Таким чином, важливо не тільки коли готувати кутю, а й яку саме.

Часто традиційні рецепти цієї обрядової страви залежать від регіону, проте ми розглянемо основні правила. Зазвичай для неї беруть рис або пшеницю, а головною відмінністю є інгредієнти, які додають під час готування.

Оскільки "багату" кутю їдять на піст, у неї не можна класти вершкове масло. "Голодна" і зовсім складається з двох інгредієнтів - рису або пшениці та меду. Найсмачнішою вважається "щедра". У неї додають усе найсмачніше - сухофрукти, цукати, мед, мак, вершкове масло, узвар і не тільки.

У будь-якому разі, який би варіант страви ви не обрали, основні принципи приготування у них однакові. Крупу потрібно відварити до готовності. Якщо це пшениця, то її попередньо замочують на кілька годин або на ніч.

Далі заправляємо кашу інгредієнтами на вибір і подаємо. Зазвичай куті готують побільше, щоб і самим поїсти, і гостей пригостити, і до родичів було з чим сходити.

Вас також можуть зацікавити новини: