Михайлівська батьківська субота 2022: що не можна робити, як провести день

Як правильно поминати покійних в батьківську суботу і які традиції шанувати - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Щорічно православні віруючі відзначають Собор Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних, за кілька днів до цієї дати зустрічають іншу - Михайлівську поминальну суботу. УНІАН розповість, чим особлива передостання поминальна субота в листопаді і що потрібно робити в цю дату.

Раніше ми говорили про те, чим для віруючих була важлива Дмитрівська поминальна субота 2022

Михайлівська поминальна субота 2022 - дата і традиції

День пам'яті архистратига Михаїла відзначається 21 листопада, а остання субота перед цим святом називається поминальною. У 2022-му році Михайлівська батьківська субота випадає на 19 листопада.

У цю дату прийнято ходити до церкви, ставити свічки за упокій тих, хто відправився в інший світ. Також можна замовляти молебні, священики проводять літургії та панахиди. Відразу після відвідин храму православні віруючі повинні відправитися на цвинтар - поставити свічку на могилі покійного, прибрати на могилі, залишити печиво або цукерки. 

Раніше ми говорили про те, що не можна робити на кладовищі православному, щоб не накликати на себе біду - враховуйте ці правила, дотримуючись традицій батьківської суботи.

Михайлівська батьківська субота: що не можна робити 

Християни можуть вшанувати пам'ять померлих в церкві, поставивши свічку і замовивши панахиду. Також не забороняється і зібрати у себе вдома близьких, головне - не влаштовувати гучних застіль.

У Михайлівську поминальну суботу не можна:

  • пити спиртне і курити;
  • шуміти і занадто сильно веселитися;
  • пліткувати і сваритися;
  • згадувати покійного поганими словами;
  • вінчатися і виходити заміж.

Ви можете згадати яскраві моменти зі свого життя з померлою людиною, коли вона була у доброму здоров'ї. Також допустимо обговорення її з іншими людьми - але лише в позитивному ключі. Однак, утримайтеся від того, щоб критикувати померлу людини або плакати про неї.

Як правильно поминати покійних в батьківську суботу - молитва

Церковнослужителі кажуть, що молитва в поминальну суботу має унікальну силу. Найкраще помолитися архістратигу Михайлу про те, що для вас дійсно важливо, але спершу - за упокій душі людини, за яку ви просите.

Святый Архистратиже Божий Михаиле! За твою любовь, верность и дерзновение ко Господу тебе дана власть в дни памяти твоей изводить души умерших, находящихся в геенне огненной, во тьме и сени смертной. Аще сродники или близкие мои (имена) находятся в огненном озере, то выведи их  из вечного огня своим благословенным крылом, приведи их к Престолу Божию и умоли Господа нашего, чтобы простил им их грехи.

Вас також можуть зацікавити новини: