Народне свято 12 березня: звичаї дня, прикмети погоди та суворі заборони

Народне свято 12 березня відоме під назвами Феофанів день, Прокоп перезимовий, Дорогоруйнівник.

Православна церква України 12 березня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Феофана Сігріанського та святого Георгія Двоєслова. За старим стилем у свято сьогодні згадують святого Прокопія Декаполіта

З цього дня в давнину дороги починали руйнуватися, покриватися брудом і поступово перетворюватися на бездоріжжя. Тому день отримав назву Дорогоруйнівник. Наші предки у це народне свято не ризикували вирушати у далеку дорогу, щоб не загрузнути у дорозі. Натомість дату проводили вдома.

У Київській Русі був ритуал "слухання" доріг. Перед тим, як виїжджати з дому, трохи йшли пішки і перевіряли, чи м'яка земля і чи не капає вода з дахів. Якщо люди підозрювали, що незабаром настане відлига та розлив річок, то поїздку відкладали. А якщо земля була замерзла і тверда, то шлях вважався вдалим.

Українці у свято 12 березня наповнювали шпаківні та розвішували в саду. Люди дуже раділи пернатим на ділянці, адже вони з'їдають багато шкідників рослин. Ми вже розповідали, що покласти у годівницю для птахів, щоб вони постійно відвідували ваше подвір'я.

Народне свято 12 березня вважається дуже вдалим днем для посівних робіт, висадження рослин у теплицю та на розсаду. А якщо три дні поспіль не було морозів, то можна вже сіяти насіння на городі. Раніше ми писали, що посадити в березні у відкритий грунт.

12 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня мають емоційний, чутливий характер. У них творчий розум і багата уява. Народжені 12 березня люди розумні, амбітні та працьовиті, але досягти великих успіхів їм заважає невпевненість у собі та страх змін.

Що не можна робити 12 березня

Якщо вирушили в далеку дорогу в цей день, не можна в дорозі лаятися матом, голосно співати, свистіти, кричати.

У день Прокопа, за давніми повір'ями, двері будинку повинні бути відкритими для гостей і рідних. Не можна в цю дату відмовлятися впускати людини, якщо він прийшов в гості. Також не можна відмовляти друзям і рідним у допомозі.

Прикмети погоди 12 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  •  Якщо на вербі з'явилися перші листочки, то вже можна сіяти ранні овочі та зелень.
  • Вівці голосно і часто блеють - до погіршення погоди.
  • Проліски розпустилися - пора орати землю.
  • Якщо день випадає на молодика, то можна садити ягідні чагарники - буде хороший урожай. Якщо дата випадає на повний місяць, то можна садити фруктові і горіхові дерева.
  • Якщо день безхмарний і сонце сильно гріє, то березень буде теплим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: