Народне свято 14 листопада: займіться рукоділлям та приготуйте курку

Народне свято 14 листопада відомий під назвами Пилипів день, Пилипове заговіння, Кузьма і Дем'ян, Кузьминки осінні.

Православна церква України 14 листопада за новим стилем вшановує пам'ять одного з 12 апостолів Пилипа з Віфсаїди. У цей день починається заговення на Пилипів пост (Пилипове заговіння). Це перший день перед Різдвяним постом, коли ще можна їсти м'ясо, яйця та молочні продукти.

Наші пращури помітили у цей день намагалися зробити якісь добрі справи і зробити якнайбільше роботи по дому. Вірили, що апостол Пилип благословляє працьовитих людей і карає нероб. Пилипів день вважається дуже вдалим для рукоділля. За прикметою, вишитий у народне свято 14 листопада весільний рушник принесе сімейне щастя.

За старим стилем 14 листопада вшановують святих чудотворців Дем'яна і Кузьми. Ці святі в народі вважаються покровителями ремесел, домашньої птиці та шлюбу, а також сильними цілителями. Їм моляться про зцілення важких і затяжних хвороб, допомоги у праці та навчанні, сімейне щастя.

Наші предки на Кузьму в останній раз грали весілля. Після цього весільний сезон до Різдва припиняли. Молодим на весілля виносили коровай і вони з'їдали випічку разом.

У народі в це народне свято відзначали "курячі іменини" - різали домашніх курок і качок, готували випічку з м'яса, а з кісток і залишків варили бульйон. Зі стравами ходили в гості до рідних. Жінки несли курячі пироги свекрам - вірили, що це покращить стосунки з батьками чоловіка. Також у свято 14 листопада курник окропляли святою водою, а самим куркам кришили в корм варені яйця - ці ритуали покращать здоров'я птахів та збільшать кількість знесених яєць.

У Київській Русі День Кузьми називали дівочим святом. Цього дня подруги збиралися вдома у старшої дівчини та влаштовували дівич-вечір, займалися рукоділлям разом і готували великий пиріг. На вечір запрошували музикантів та влаштовували танці. Якщо серед подруг була наречена, то саме вона організовувала веселощі.

Що не можна робити 14 листопада

Після прання не можна виливати воду на вулицю.

У цей день не можна стригти волосся, в тому числі і дітям.

Жінкам не можна сваритися і конфліктувати, інакше відносини зіпсуються.

У цей день можна різати курок, але не можна різати півнів.

Прикмети погоди 14 листопада

  • Якщо день теплий, то зима буде лютою.
  • Якщо на дорогах багато бруду, то до січня буде тепло.
  • Листя на деревах залишилися - до затяжної зими і неврожаю в наступному році.
  • Озера вкрилися скоринкою льоду - до швидкого різкого похолодання.

Вас також можуть зацікавити новини: