Народне свято 15 листопада: полікуйте зуби та сходіть у лазню

Народне свято 15 листопада відоме під назвами Гур'єв день, Гурій Морозний, Акіндін та Пігасій, Житниці.

Православна церква України 15 листопада за новим стилем вшановує пам'ять християнських святих Гурія, Авія та Самона, а також преподобного ченця Паїсія Величковського родом із Полтави, який став священиком у Свято-Духовому соборі Чернівців.

Це народне свято здавна вважається вдалим для лікування зубів та молитви від зубного болю. Наші пращури підтримували здоров'я ясен і ротової порожнини, полоскали рот настоями шавлією, м'ятою або ромашкою.

Народне свято 15 листопада селяни присвячували коням: годували та давали частування, чистили копита, розчісували гриву. Також Гур'єв день люди ходили у лазню та парилися гарячою водою. Вірили, що це захистить від хвороб до кінця зими.

За старим стилем 15 листопада віруючі шанували мучеників Акіндіна і Пігасія, яких стратили за віру в Бога. У народі цю дату називали Житницями. Сьогодні прийнято сушити і молотити зерно, запасати борошно на зиму, захищати льох від гризунів і проводити прибирання в коморі.

Млини в цей день працювали на повну. Наші предки вірили, що якщо комора буде заповнена зерном, то всю зиму сім'я буде ситою і без хвороб. Селяни молилися святим, щоб уберегти комору від пожеж.

Крім молотьби зерна в свято 15 листопада займалися збором пізніх плодів: груш, яблук, винограду, горіхів. Фрукти і горіхи прибирали в льох або готували з них консервацію. У будинках в цю дату топили печі, оскільки раніше до цього дня часто вже випадав сніг. У печі збиралася вся сім'я, обговорювала новини і ділилася секретами.

Цей день в народі вважався пожежонебезпечним. Втомлені селяни розводили багаття в овинах і печах, і погано стежили за ним, через що виникали пожежі.

15 листопада - знак Зодіаку

Народжена 15 листопада людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. За характером іменинник цього дня відважний та рішучий. Готовий жертвувати своїми інтересами заради близьких. Такі люди люблять гострі враження та не проти ризику. Їхнім головним недоліком є невміння приймати критику.

Що не можна робити 15 листопада

У цей день не можна грати з вогнем і залишати полум'я без нагляду, щоб не сталося пожежі.

Категорично заборонено палити суху траву і листя, а також розводити багаття в лісі.

Загадане бажання в цей день збудеться. Але не можна бажати зла іншим людям, інакше бажання обернеться проти вас.

Не можна давати гроші в борг сьогодні.

Прикмети погоди 15 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо сьогодні випало багато снігу, то навесні річки розіллються.
  • Галки і синиці ходять по землі - до швидкого снігопаду.
  • Якщо з калини опало все листя і ягоди, то скоро почнеться справжня зима.
  • Хмари пливуть проти вітру - до погіршення погоди.
  • Якщо снігур голосно співає, то скоро вдарять морози.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: