Народне свято 17 лютого: заборони, прикмети та характер іменинників дня

Народне свято 17 лютого відоме під назвами Федір Тирон, Микола Студений, Вовчий сват.

Православна церква України 17 лютого за новим стилем вшановує пам'ять великомученика Феодора Тирона та преподобного Феодора Києво-Печерського, а також сестри апостола Філіпа Маріамни.

За старим стилем у цю дату шанували преподобного Миколу Сповідника. У цей день зазвичай стояли сильні лютневі морози, тож народне свято 17 лютого отримало назву Микола Студений. Рідкісний рік проходив без морозів у свято сьогодні.

День Миколи Студеного вважається дуже вдалим для будь-якого лікування та цілительства. Хвороби в цю дату легко виліковуються, а операції та медичні процедури проходять вдало. Також дата дуже вдала для подорожей.

В українців протягом лютого тривав сезон весіль. Молоді люди намагалися побратися до того, як настане городній сезон і розпочнуться пости. За давніми українськими традиціями юнак посилав сватів до коханої. Якщо вона погоджувалась на весілля, то батьки нареченої йшли в гості до нареченого на оглядини.

Чоловіки в це народне свято займалися ремонтом возів та садового інвентарю. Вірили, що якщо заздалегідь підготуватись до сільськогосподарського сезону, то з урожаєм пощастить. Жінки присвячували день рукоділлю.

17 лютого - знак Зодіаку

Народжені сьогодні люди за знаком Зодіаку - Водолії. Іменинники цього дня характером енергійні, відкриті, щирі. Високо цінують справедливість та правду. Невдачі їх не лякають, а мотивують намагатися ще більше. Народжені 17 лютого працьовиті та завзяті.

Що не можна робити 17 лютого

За давніми повір'ями, в цю дату собаки стають злішими і агресивнішими. Ні в якому разі не можна в цю дату дражнити собаку, кричати перед нею і розмахувати руками, а також підходити близько до незнайомих собак.

Якщо захворіли в цей день - не можна відмовлятися від лікування, інакше хворобу буде важко вилікувати.

Без великої потреби в цей день не можна ходити в ліс. Там можуть бути злі вовки.

Прикмети погоди 17 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Іній на Миколая - до хорошого врожаю влітку.
  • Довгі бурульки на дахах віщують хороший урожай вівса і льону.
  • Якщо на озерах і річках почав танути лід, то скоро настане весна.
  • Жайворонки і граки прилетіли із зимівлі - до ранньої весни і швидкого потепління.
  • Якщо у ялинки гілки вниз згинаються, то скоро піде сніг, а якщо гілки загнуті вгору, то погода буде теплою і ясною.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: