21 травня: народні звичаї та прикмети погоди, що заборонено робити

Народне свято 21 травня відоме під назвами Іванів день, Іван Богослов, Іван Пшеничник.

Православні віруючі відзначають церковне свято 21 травня на честь Іоанна Богослова, одного з дванадцяти апостолів і найближчого учня Ісуса Христа.

Наші предки в Іванів день сіяли пшеницю - головну кормову культуру селян. Вдалий період для посіву культури визначали за двома погодними ознаками: поява листя на дубі і цвітіння черемхи.

Апостол Іоанн Богослов був відомим праведником, який допомагав хворим і біднякам, дбав про старих. У день його пам'яті всі стражденні і знедолені люди молилися про благословення і захист. За давнім звичаєм Київської Русі жебраки в Іванів день могли попросити їжі і води в будь-якому домі, і господиня не могла їм відмовити. 

За давнім повір'ям, 21 травня обов'язково потрібно пригостити незнайомця пирогом, або віднести випічку до церкви. Це принесе в будинок щастя і благословення, а також посприяє хорошому врожаю. Часто з пирогом виходили на перехрестя і пригощали всіх подорожніх. 

21 травня - хороший день, щоб налагодити відносини зі свекрами або тестями. Для цього потрібно пригостити їх власною випічкою.

Народжені 21 травня люди дуже амбітні і відповідальні. Вони дуже завзяті в досягненні своїх цілей і готові працювати заради мрії, не шкодуючи себе. Ці люди не вміють відпочивати і розслаблятися. З оточуючими вони поводяться ввічливо, але про особисте не говорять.

Що не можна робити 21 травня

Не можна в цей день відмовляти в допомозі людям, які її попросили. Також не можна залишати гостей зовсім без частування.

21 травня не викидайте залишки хліба. Нагодуйте крихтами птахів або худобу.

Не можна прати і прасувати одяг сьогодні.

Іванів день вважається невдалим для будівництва, ремонту та генерального прибирання - такі справи в цю дату пройдуть невдало.

Прикмети погоди 21 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дощовий день 21 травня - до хорошого врожаю грибів.
  • Веселка вранці віщує погіршення погоди, ввечері - ясні і теплі дні.
  • Якщо на яблуні квіти вже опали, то скоро настане погодне літо.
  • Теплий вітер 21 травня віщує потепління, холодний - похолодання.
  • Якщо вранці на траві немає роси, то літо буде посушливим і неврожайним.
  • Черемха рясно цвіте - літо буде дощовим.
  • Безхмарний день віщує сухий залишок травня.
  • Гроза в Іванів день пішла - залишок травня буде грозовим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: