23 травня: народні традиції та прикмети погоди, що заборонено робити сьогодні

Народне свято 23 травня відомий під назвами Симонов день, Симон посів, Симон Зілот.

23 травня православні віруючі відзначають церковне свято на честь Симона Кананіта, одного з дванадцяти апостолів. Він вважається покровителем шукачів скарбів і землеробів, а також захисником шлюбу. Шукачі пригод 23 травня вирушали на полювання за золотом.

Наші предки 23 травня не турбували землю, оскільки вважали, що вона в цю дату відпочиває. У цей день грунт не копали, не боронили і не встромляли в нього кілки. Якщо в цю дату потрібно було щось посіяти, то борозни викопували заздалегідь в попередній день.

За переконаннями наших предків, апостол Симон наділяє всі трави чудодійними властивостями. Дата 23 травня вважається дуже вдалою для збору лікарських рослин. Вірили, що зібрані трави захистять від будь-яких недуг, відлякають шкідників від хліва і відвадять від будинку нечисть. З цілющих квітів плели вінок і вішали його над вхідними дверима.

У Симонів день коней і кіз виганяли на випас. Вірили, що трава в цей день робить тварин міцними і витривалими, особливо якщо на ній є роса. А корів 23 травня годували квітами жовтого кольору, щоб у них молоко було жовтуватим і ароматним.

Дата 23 травня вважається дуже вдалою для ворожіння, привороту, передбачень майбутнього. Але варто пам'ятати, що церква ворожінь не схвалює.

Народжені 23 травня люди дуже відповідальні і далекоглядні, вміють продумувати детальні плани на майбутнє. Вони завжди знають, чого хочуть від життя і до чого прагнуть. Ці люди ерудовані і всебічно розвинені. Часто їхні думки випереджають час і вони відчувають себе незрозумілими.

Що не можна робити 23 травня

У цей день не можна копати, перекопувати, рити і боронити землю, а також залишати садові приналежності увіткненими в грунт. Також не варто пересаджувати рослини.

У цей день не варто робити великі покупки і витрачати багато грошей. Куплені речі вас навряд чи порадують і прослужать недовго.

Невдалий день для весілля і вінчання.

23 травня не можна зловживати алкоголем, а краще взагалі не пити спиртне.

Прикмети погоди 23 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Купчасті хмари пливуть по небу - до поліпшення погоди.
  • Якщо день вітряний і похмурий, то залишок травня буде таким же.
  • Птахи вночі затихли і не співають - до дощу.
  • З берези опадають сережки - пора закінчувати садити картоплю, інакше буде занадто пізно.
  • Якщо в день Симона пішов дощ, то літо буде дощовим.
  • Багато роси вранці на траві з'явилося - до багатого врожаю фруктів і ягід в цьому році.
  • Якщо 23 травня з'явилася веселка, то на пасіках буде хороший урожай меду.
  • Гроза в цей день обіцяє грозовий червень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: