Народне свято 23 листопада: що не можна робити, щоб не сталося лиха

Народне свято 23 листопада відоме під назвами Григорів день, Ераст і Родіон, Родіон Льодолом.

Православна церква України 23 листопада по новому стилю вшановує єпископів Григорія Акрагантійського та святителя Амфілохія Іконійського. За старим стилем церква 23 листопада шанувала пам'ять шести молодших апостолів, в тому числі Ераста і Родіона. Погода в цей день зазвичай була непередбачуваною і мінливою, але завжди змінювалася в гіршу сторону. У народі цю дату прозвали Родіон Льодолом, оскільки річки вже покривалися льодом.

Наші предки в свято 23 листопада освячували в церкві сіль і хліб. Святою сіллю користувалися всю зиму і додавали в їжу худобі. Вірили, що так тварини легше перенесуть морози. А освячений хліб їли для захисту від злих духів.

Також у народне свято 23 листопада чоловіки варили пиво, а жінки пекли м'ясні пироги. Із готовими стравами влаштовували посиденьки. Дівчата цього дня ворожили на заміжжя. Для цього варили куряче яйце і дивилися на нього в розрізі: що ближче до краю знаходиться жовток, то ближче весілля.

Мисливці в цей день відправлялися на промисел. День вважається вдалим для полювання - можна зловити багато звірів. А рибалки не йшли на риболовлю, а чекали морозів і більш товстого льоду.

Увечері в це народне свято намагалися без великої потреби не виходити з дому. Якщо ж потрібно було кудись вийти, то обов'язково освітлювали собі дорогу ліхтариком або сірниками. У день Родіона було прийнято здійснювати добрі справи і допомагати бідним людям і вдовам.

23 листопада - знак Зодіаку

Народжена 23 листопада людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня за характером горді та впевнені у собі. Талановиті у ручній праці. Народженим 23 листопада людям усміхається доля, їм постійно щастить по життю, а досягнення даються легко. Їхнім головним недоліком є егоїзм і невміння визнавати свою неправоту.

Що не можна робити 23 листопада

У цей день не можна сперечатися з людиною, з якою ви погано ладите, інакше остаточно посваритесь.

Увечері і вночі не варто виходити з дому без великої необхідності.

Невдалий день для риболовлі.

Не можна цього дня робити необдумані чи емоційні покупки, інакше у майбутньому пошкодуєте про них.

Не давайте обіцянок, якщо не впевнені, що точно зможете їх виконати.

Прикмети погоди 23 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Горобці голосно співають - до швидкого потепління.
  • Якщо випало багато снігу, то зима буде теплою.
  • Багато бруду на дорозі - до морозної зими.
  • Вітряна погода в цей день обіцяє похолодання і хуртовини.
  • Туман стелиться над землею - до потепління.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: