Спечені у духовці чи засмажені на сковорідці – у кожному разі пиріжки з картоплею будуть дуже смачними.
Пиріжки з картоплею – безпрограшна проста повсякденна страва.
Такі пиріжки можуть бути як запечені в духовці, так і смажені на сковорідці. Рецепт печених пиріжків – більш щадний для шлунка, а у смажених буде апетитна хрустка скоринка.
Тісто для приготування пиріжків може бути практично будь-яким. А основою переважної більшості начинок є картопляне пюре. Звісно ж, можна комбінувати картоплю з іншими продуктами: з цибулею, грибами, м'ясом, рибою, печінкою.
Рум'яні, пишні, м'які й ароматні пиріжки з картоплею – це неймовірно смачно. А готувати їх зовсім нескладно та швидко.
Для начинки
У миску додати молоко, шматок вершкового масла, суміш підігріти до його розплавлення. Додати рослинну олію та цукор. Якщо молоко гаряче, суміш злегка остудити.
Додати в теплу суміш дріжджі. Відставити її на 15-20 хвилин для розпуску дріжджів, потім посолити. Додати яйце та ще один яєчний жовток, збити виделкою.
Поступово додати необхідну кількість борошна, замісити тісто. Накрити миску з тістом харчовою плівкою або рушником, поставити в тепле місце для підняття.
Готуємо начинку. Картоплю відварити у підсоленій воді до готовності, воду злити. Пюрирувати відварну картоплю. Молоко та масло закип'ятити, додати до картопляного пюре. Додати за бажанням сушену пряну зелень.
Тісто, яке дуже добре піднялося, обім'яти й поставити для другого підняття.
Потім тісто розділити на рівні шматочки, зробити з них кульки. Кожну кульку розкачати в корж діаметром 10-11 см. На її середину викласти начинку з картопляного пюре та зліпити пиріжки.
Викласти пиріжки на пекарський лист. Змастити збитим яйцем і відправити випікати при 180°С до готовності, орієнтуючись на свою духовку.
Для начинки
Готуємо начинку для пиріжків. Картоплю відварити у підсоленій воді. Воду з картоплі злити у чашку - вона ще знадобиться.
Цибулю обсмажити на рослинній олії. Додати обсмажену цибулю до картоплі й пом’яти. Тепер начинка для пиріжків має охолонути.
Тепер настав час замішування тіста. У теплому картопляному відварі розчинити цукор і сіль. Якщо відвару не вистачить – розбавити водою до потрібної кількості рідини.
Читайте такожСмачний та ароматний суп із фрикадельками: як приготувати ситну страву
Сухі дріжджі змішати з борошном. Влити до них відвар з сіллю і цукром, додати рослинну олію. Замісити тісто, вимішувати його доти, поки не перестане липнути до рук. Накрити рушником і залишити в теплому місці на 1 годину.
За вказаний час тісто піднялося й можна ліпити пиріжки. Стіл і руки змастити рослинною олією, тісто розділити на кульки розміром трохи більше за куряче яйце. Руками сформувати круглий коржик і викласти у нього начинку. Добре скріпити краї пиріжка та викласти на стіл швом униз.
Зліпивши пиріжки, накрити їх рушником і дати ще підійти приблизно 15 хвилин.
Викласти на сковороду з розігрітою рослинною олією (вона має доходити до середини пиріжка). Як засмажаться з одного боку, перевернути. Готові пиріжечки викласти на паперові рушники.