Православні сьогодні відзначають Преображення Господнє: історія і традиції свята

Слов`яни здавна називають Преображення Яблучним Спасом.

Християни східного обряду сьогодні відзначають свято «Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа». Вважається, що в цей день Ісус Христос явив людям свою божественну суть і святість.

Читайте також З яблучного Спасом: найкращі привітання у Віршах, прозі й картинках

Преображення Господнє - історія свята

День присвячений важливому моменту на земному шляху Ісуса Христа. Згідно зі священним письмом, він взяв своїх обраних учнів - Петра, Якова та Івана, і відправився з ними на гору. Там він преобразився перед ними під час молитви - його обличчя сяяло, мов сонце, а одяг став білим, немов промені світла.

Там же з'явилися старозавітні пророки Мойсей та Ілія, які говорили з Ісусом «про відхід Його, який Він мав завершити в Єрусалимі». Після голос з небес прорік, що Ісус - Син Божий.

Християни відзначали Преображення вже в IV столітті. У православному Константинополі воно утвердилося як велике свято приблизно в X столітті. Календарно воно було приурочено до періоду збору винограду в Середземноморському регіоні, як альтернатива давнім язичницьким гулянням. Так почалася традиція освячення на Преображення фруктових плодів. У церквах західного обряду свято почали масштабно відзначати з середини VIII століття.

У Православ'ї Преображення входить в число дванадцятих великих свят. Слов'яни здавна називають його Яблучним Спасом і пов'язують з ним традиції збору фруктів і освячення врожаю.

Ікона - Преображення Господнє

Події Преображення стали одним з найпопулярніших сюжетів для іконописців. На більшості ікон Ісус возноситься над горою і випромінює промені світла, нижче нього сидять пророки Старого Завіту та учні.

Однією з найвідоміших подібних ікон є «Преображення» Феофана Грека (1403 рік). Сьогодні вона зберігається в Третьяковській галереї. Фрески, присвячені Преображенню, часто зустрічаються в грецьких і східноєвропейських храмах.

Преображення Господнє - як святкувати

У храмах на Преображення проводять святкову літургію і освячують фруктові плоди. Свято припадає на Успенський піст, але в цей день обмеження для тих, хто поститься, пом'якшують (дозволяється їсти рибу і морепродукти).

Спочатку на Преображення в грецькому церковному статуті було прописано освячення молитвою плодів винограду, але слов'яни у своїх обрядах замінили «екзотичний» на той час виноград звичними яблуками. У церквах традиційно святять яблука та інші фрукти, частину з них жертвують нужденним. На Яблучний Спас господині також печуть фруктові пироги та солодощі.

Преображення - картинки