Розсипчастий пиріг з будь-яким варенням, або свіжими ягодами та фруктами в літній сезон – дуже смачна випічка.
Тертий пиріг – крихка, ніжна й по-домашньому дуже смачна випічка, від якої просто неможливо відірватися!
Читайте такожНіжно-освіжаючий Лимонний пиріг: рецепт неймовірного десерту
Готуються такі пироги зазвичай на основі "правильного" пісочного тіста, і вони незмінно виходять апетитними, розсипчастими та мають незрівнянний аромат.
Однією з найпопулярніших начинок для тертих пирогів є варення. Однак не менш цікаві й смачні пироги можна спекти і з яблуками, лимоном, різними ягодами, абрикосами, сухофруктами або ж зі згущеним молоком – залежить від смакових переваг.
Така випічка стане чудовим смачним доповненням до посиденьок з друзями, а також на приємній ноті завершить сімейний обід або вечерю.
Просіяти в миску борошно, додати розпушувач та сіль.
Збити міксером розм’якшене масло (на великій швидкості) до пишного стану. Додати до масла цукор і жовтки. Збивати 4-5 хвилин, поки не розчиниться цукор, а маса не стане повітряною й легкою. Зменшити швидкість міксера до мінімальної й додавати поступово борошно. Замішувати (збивати) тісто ще впродовж 1-2 хвилин.
Викласти тісто на посипану борошном поверхню, злегка (швидко) вимісити його руками. Розділити на дві частини, сформувати дві кулі й загорнути їх у харчову плівку. Помістити тісто в морозильну камеру мінімум на 30 хвилин (до 3 годин).
Читайте такожІдеальний шоколадний десерт: як приготувати вишуканий торт "Захер"
Розігріти духовку до 180°C. Змастити маслом форму зі знімними бортами (діаметром 23-25 см). Натерти одну частину замороженого тесту на великій тертці, намагаючись повністю покрити дно форми.
Викласти джем на тісто (залишити незакритими краї). Рівномірно натерти зверху другу частину тіста.
Випікати пиріг 25-30 хвилин, до золотистого кольору. Остудити випічку й можна розрізати на частини та ласувати смачним пирогом.
Для тіста
Для начинки
У просіяне з розпушувачем борошно додати цукор, сіль, ванілін, перемішати. Додати яйце та вершкове масло. Добре перемішати в крихту.
Яблука та грушу помити, почистити й видалити серцевину. Нарізати невеликими кубиками.
У сковороду насипати цукор, додати воду й дати покипіти хвилину на повільному вогні. Додати лимонний сік, дати покипіти ще 1-2 хвилини. Додати яблука та корицю, перемішати. Проварити 2-3 хвилини на невеликому вогні (щоб не перетворилися на кашу).
У роз’ємну форму висипати половину тіста. І розрівняти по дну форми. На тісто викласти охололу начинку й розрівняти. Висипати решту тіста на начинку.
Випікати в розігрітій духовці при температурі 180°C приблизно 40 хвилин. Готовому пирогу дати трохи постояти у формі, потім звільнити від форми й остудити.
Для тіста
Масло для тіста попередньо краще заморозити, тоді його простіше буде натерти на тертці.
Змішати борошно, цукор, розпушувач і натерте на великій тертці вершкове масло. Перетерти все на крихту. Тісто прибрати в холодильник.
Готуємо начинку. Зібрати все в чашці й перетерти блендером (можна скористатися звичайним міксером) до однорідної маси.
Вистелити дно форми пекарським папером і висипати 2/3 тіста. Розподілити й ущільнити руками, при цьому формуючи невеликий бортик.
Вилити смачну начинку й акуратно вирівняти. Зверху рівномірно висипати решту крихти. Поставити пиріг у розігріту духовку і випікати 40 хвилин при температурі 180°C.
Для світлого тіста
Для шоколадного тіста
Для штрейзеля (крихти)
Для начинки
Просіяти в миску борошно, перемішати з розпушувачем. Нарізати маленькими кубиками вершкове м’яке масло, перетерти його з борошном до однорідної крихти. Вмішати яйце.
Місити тісто, поки воно не стане однорідним і не липнутиме до рук. Загорнути його в пакет та прибрати в морозилку.
Читайте такожСмачно, як у дитинстві: рецепт найкращих "Горішків" зі згущеним молоком
Для приготування шоколадного тіста розтопити вершкове масло зі шматочками шоколаду на водяній бані. Всипати цукор, перемішати й залишити на 15-20 хвилин остигати. Потім додати яйця, розпушувач і борошно. Тісто має вийти в’язким і густим.
Для штрейзеля перемішати м’яке, але не розтоплене вершкове масло з цукром і борошном.
Форму застелити пергаментом. Дістати з морозилки тісто й натерти його на великій терці. Частину із нього розподілити по всьому дну форми для випічки.
На пісочне тісто викласти й розрівняти шоколадне тісто.
Сливи розрізати навпіл і видалити кісточки. Умочуючи зрізом у крохмаль, викласти більшу частину слив зрізом на шоколадне тісто. Поставити пиріг в розігріту до 180°C духовку на 15 хвилин.
Дістати пиріг і посипати рештою тіста-крихти. Викладіть решту слив на пиріг, також вмочивши їх у крохмаль. Поставити шоколадно-сливовий пиріг у духовку, випікати до готовності, приблизно 30-40 хвилин.
Готовий сливовий пиріг з шоколадом охолодити й подавати до столу.