Яке церковне свято сьогодні, 6 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

6 травня православні віряни відзначають перший день великоднього тижня - Світлий понеділок. Цього ж дня за новим стилем - день пам'яті праведного Іова Почаївського. У народному календарі свято називається Поливаний понеділок. Про звичаї, прикмети і заборони 6 травня, що відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

6 травня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

6 травня за новим стилем (19 травня за старим) - день пам'яті преподобного Іова, ігумена Почаївського і чудотворця.

Іов Почаївський (у миру - Іван Залізо) народився в середині XVI століття в Галичині. Коли йому виповнилося 10 років, він пішов у Преображенський Угорницький монастир і з юності вів благочестиве і суворе подвижницьке життя. У 12 років він прийняв чернецтво, пізніше його висвятили на ієромонаха.

Відео дня

Згодом князь Костянтин Острозький попросив перевести Іова в княжий Дубенський Хресний монастир, там Іов понад 20 років був настоятелем - вів просвітницьку діяльність. При ньому Іван Федоров надрукував у друкарні князя Острозьку Біблію (першу повну слов'янську Біблію). Але невдоволення католиків та уніатів через діяльність Іова змусили настоятеля близько 1604 року піти в околиці Почаївської гори. Там він оселився в печері і став постником. Через якийсь час ченці Почаївської обителі попросили його стати їхнім ігуменом.

За Іова в монастирі було зведено нові монастирські стіни, побудовано Свято-Троїцький собор і шість церков. Іов створив Почаївську друкарню і писав твори на захист православ'я. Відомі, наприклад, його праці, які зберігалися в Почаївській лаврі - "Книга Іова Заліза, ігумена Почаївського, владною його рукою написана" (оригінал рукопису не зберігся, тільки копія).

Помер Іов у віці ста років, 1651 року, через 8 років його мощі були знайдені нетлінними.

***

Після свята Великодня у православних починається Світла седмиця (тиждень). У цей час у храмах тривають святкові богослужіння і навстіж відчинені Царські врата - це символізує сходження з небес Божої благодаті. Також відбуваються хресні ходи. Увесь тиждень люди говорять один до одного: "Христос воскрес!" і відповідають: "Воістину воскрес!".

Перший день світлої седмиці називається Світлий понеділок. Цього дня заведено йти до церкви, відвідувати родичів, обмінюватися фарбованими яйцями та пригощати друзів і рідних пасками.

Свято 6 травня за старим стилем - Світлий понеділок, день Георгія Побідоносця, мучеників Анатолія і Протолеона, цариці Олександри.

Про що говорять прикмети на 6 травня

6 травня - прикмети сьогоднішнього дня / фото УНІАН

У народному календарі 6 травня - свято Поливаний або Мокрий понеділок. Назва закріпилася тому, що вважалося, що цього дня потрібно обливати один одного водою, щоб бути здоровими. Прикмети дня говорять про те, якими будуть погода і врожай:

  • ніч видалася тепла - буде гарний урожай огірків;
  • вранці немає роси - погода зміниться;
  • туман зранку - дощу не буде.

Якщо ж у Поливальний понеділок із самого ранку йде дощ - значить, і літо буде дощовим.

Що можна робити 6 травня

Цього дня добре піти до церкви, у цей час віряни просять Ісуса Христа про прощення і здоров'я для ближніх.

До преподобного Іова заведено звертатися з будь-якими молитовними проханнями, але найчастіше чудотворця просять про зцілення від тяжких хвороб, про благополуччя в сім'ї, про зміцнення віри і стійкості духу.

За народною традицією в Мокрий понеділок обливаються холодною водою, яка змиває всі хвороби і наклепи, зміцнює здоров'я і дає силу до наступного Великодня. Вважається, що якщо в Поливаний понеділок дівчину обіллє водою хлопець, то незабаром вона вийде заміж за коханого.

Що не можна робити 6 травня

У Світлий понеділок, як і протягом усієї Світлої седмиці, діє заборона на вінчання, весілля та заупокійні служби. Не можна у Світлий понеділок вдаватися до зневіри та похмурих думок, заздрити, бажати зла - слід відпустити образи та ділитися позитивними емоціями. Категорично заборонено сваритися, напиватися і об'їдатися.

6 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Денис, Іов.

Вас також можуть зацікавити новини: