Заборони на Усікнення глави Іоанна Предтечі: чому не можна різати круглі предмети

Розбираємось, чому Усікнення голови Іоанна Предтечі вважається святом і які у нього є заборони.

Щороку 11 вересня за старим стилем або 29 серпня за новим календарем віруючі відзначають трагічну подію - Усікнення глави Іоанна Предтечі. День присвячений страті найвідомішого християнського пророка Іоанна Хрестителя. Цей день також відомий як Головосік і має багато народних повір'їв.

Усікновення глави Іоанна Предтечі 2023 - дата і історія

Це свято не належить до двонадесятих, тобто 12 найважливіших свят на рік, але також вважається великим святом. Усікнення глави Іоанна Предтечі - скорботна, а не радісна подія. Святом його називають через те, що це "пустий" день, коли заборонено будь-яку роботу.

Історія свята така - після страти Ісуса пророк Іоанн Хреститель продовжив викривати язичництво та публічно засуджувати грішників. Не побоявся він засудити навіть царя Ірода за те, що той одружився з дружиною брата. За критику правитель ув'язнив Іоанна у в'язниці.

Дочка нової дружини Ірода Соломія виконала танець, який дуже сподобався цареві. Він запропонував їй будь-яку нагороду, і вона попросила обезголовити пророка. Ірод виконав її прохання і приніс Соломії голову Івана на золотому блюді. В результаті Іван Хреститель постраждав за свою віру і прийняв мученицьку смерть в ім'я нашого Спасителя.

Що не можна робити на свято - головні заборони

В Усікнення глави Іоанна Предтечі церква забороняє будь-яку роботу і важку фізичну працю. Також у цю дату встановлюється суворий одноденний піст, щоб згадати подвиг Іоанна Предтечі, який багато років постив у пустелі. Свято рекомендується присвятити молитві та сім'ї.

На це свято також є багато "народних" заборон, які дійшли до нас від старшого покоління. Літні люди кажуть, що в Головосічення не можна:

  • подавати до столу щось на блюді;
  • вживати їжу тваринного походження;
  • сваритися, пліткувати і заздрити;
  • брати до рук ножі, пили та ножиці, працювати за допомогою них, різати круглі предмети;
  • вживати фрукти та овочі червоного кольору;
  • співати та танцювати;
  • одружуватися, вінчатися та хрестити дитину.

Наші пращури вважали, що в цю дату не можна різати круглі предмети, інакше можна образити пам'ять пророка Іоанна і неповажно поставитися до його голови.

Втім, церква таких заборон не підтримує і вважає язичницьким забобоном. За церковними завітами в цю дату заборонено лише працювати, їсти не пісну їжу, грішити і лихословити.

Вас також можуть зацікавити новини: