Розповідаємо, як правильно постити перед Успінням Пресвятої Богородиці.
У серпні віруючі українці тримають піст на честь важливого свята - Успіння Пресвятої Богородиці. Воно триває два тижні.
Ми розібралися, коли Успенський піст буде і як правильно його тримати.
Раніше українці постили з 14 серпня до 27-го. Однак після переходу Православної церкви України на новий календар дати змістилися. Тепер Успенський піст починається 1 серпня і закінчується 14 числа.
Успіння Пресвятої Богородиці є святом на честь Марії - матері Ісуса. Йдеться про благодать, яка пов'язана з переходом до вічного життя. Уперше цей піст згадується в церковних архівах ще в п'ятому столітті. Це означає, що християни давно постять перед цим важливим святом.
Вірянам важливо знати не тільки коли починається Успенський піст, а й що потрібно їсти в певні дні. Це досить суворий піст, адже риба, м'ясо, молочні продукти та яйця - під забороною.
Побалувати себе можна буде тільки 6 серпня. На честь Преображення Господнього дозволена риба. Якщо ж говорити про інші дні, то потрібно запам'ятати, що можна їсти:
Найскладніше протриматися в дні, коли можна їсти лише суху їжу. У меню в ці дні варто вибрати фрукти й овочі, сухофрукти та горіхи, хліб, мед, сіль і запивати все водою.
Виходити з Успенського посту потрібно поступово й обережно, щоб не нашкодити своєму шлунку. Після такого суворого меню не можна об'їдатися.
Водночас від посту можна відмовитися вагітним, літнім людям, вірянам із хронічними захворюваннями та дітям до 14 років.
Важливо розуміти, що Успенський піст, як і будь-який інший, насамперед тримається для душі, а не тіла. Можна не обмежувати себе в харчуванні, але обов'язково:
Оскільки зараз сезон роботи на городі, то не зайвим буде знати, що можна робити в піст. Дозволені всі роботи, які не пов'язані з важкою працею (перекопування та оранка землі).
Зокрема, можна збирати врожай, поливати і прополювати рослини, доглядати за квітами і удобрювати ґрунт. Вільний час краще присвятити молитві, не перевтомлюватися і в усьому знати міру.