Як зварити яйця на Великдень, щоб вони не потріскалися, і красиво пофарбувати - такі секрети знає УНІАН.
Фарбування яєць є однією з головних традицій світлого свята Великодня. Курячі яйця фарбують хімічними і натуральними барвниками, розписують або обклеюють плівкою з візерунками. УНІАН розповість як зробити красиві домашні крашанки до великоднього столу.
На святковий стіл слід відібрати яйця, вік яких не менше 5 днів. Занадто свіжі яйця дуже погано чистяться. Це той випадок, коли продукт краще купити в магазині, а не брати у фермерів.
Щоб яйця не тріснули при варінні, дістаньте їх з холодильника заздалегідь і залиште при кімнатній температурі. Якщо варити холодні яйця - шкаралупа може тріснути через перепад температур.
Добре промийте яйця з губкою перед варінням. При варінні додайте у воду багато солі - 1 столову ложку на 1 л води. Варити яйця треба 7-9 хвилин в залежності від розміру. Якщо хочете пофарбувати яйця, то барвник потрібно покласти в воду, довести до кипіння і потім варити яйця.
У червоний і коричневий відтінки яйця фарбують за допомогою лушпиння цибулі. Чим більше лушпиння, тим більш насиченим буде колір яєць.
Доведіть до кипіння воду і викладіть лушпиння. Поставте на сильний вогонь і варіть 40 хвилин. Вода набуде насиченого бордового кольору. Викладіть у воду з лушпинням теплі яйця і варіть 7-10 хвилин. Щоб колір був більш насиченим, яйця можна залишити остигати в цій воді.
Пофарбовані в чаї каркаде яйця мають гарний синій колір з переливами. На десяток яєць знадобиться 70 г чаю каркаде і 1 л води. Каркаде залийте водою, доведіть до кипіння, викладіть яйця в воду і варіть 10 хвилин на маленькому вогні під кришкою. Як тільки ви дістанете яйця, вони будуть червоними, але після охолодження шкаралупа посиніє.
Варений буряк додасть яйцям рожевий відтінок, шпинат - зелений, червона капуста з ложкою оцту - фіолетовий, куркума (2 ложки на 1 літр) - жовтий. Барвники можна покласти в воду одночасно з яйцями.