Церковне свято 11 травня 2022 - яким святим молитися, прикмети і заборони дня

Що можна робити 11 травня, а від яких дій краще відмовитися, щоб не розгнівати святих - читайте в матеріалі УНІАН.

Мученики Дада, Максим і Квінтіліан жили за часів імператора Діоклетіана. У період одного з язичницьких свят хтось доніс правителю, що троє братів не пішли на торжество, а поїхали до себе в село. Імператор відправив за ними воїнів, які виявили, що Дада, Максим і Квінтиліан моляться Христу.

Братів відвели до царя і умовляннями, а потім тортурами змушували зректися своєї віри і вклонитися язичницьким богам. Християни відмовилися, стверджуючи, що Господь благословить їх за страждання. Після довгих тортур мучеників позбавили життя усікновенням меча.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 11 травня - Максимів день.

Православне свято 11 травня - день пам'яті апостолів Іасона і Сосіпатра

Іасон і Сосіпатр були апостолами з 70-ти. Обидва вони були учнями Павла і проповідували християнство на острові Корфу. Там їх ув'язнили в темницю, але навіть в ув'язненні апостоли продовжували свою справу і хрестили багатьох в'язнів. Цих людей, за наказом імператора, стратили, зануривши в чан з киплячою смолою. Та ж доля спіткала і інших віруючих.

Апостолів звільнили, але після того, як вони знову почали проповідувати, правитель наказав кинути в киплячу смолу і їх теж. Побачивши, що Іасон і Сосіпатр залишилися неушкодженими, багато язичників увірували в Христа. З тих пір апостоли вже відчували себе вільно і продовжували поширювати православну віру.

Прикмети 11 травня

  • ясний схід - влітку буде хороша погода;
  • бджоли сідають на певні рослини - урожай цієї культури буде багатим;
  • туман вранці - до вечора чекати дощ;
  • сильний дощ або злива - до врожайного року.

Сон в ніч з 10 на 11 травня збувається в найближчому майбутньому.

Що сьогодні не можна робити

У цей день необхідно особливо дбайливо ставитися до берези і березового соку. Існує повір'я, що не можна збирати сік з самотніх дерев - в них переселяються душі людей, які загинули не своєю смертю. Ще одне марновірство - не можна проколювати вуха і міняти сережки, інакше будуть проблеми зі слухом. Також не рекомендується планувати заручини - сім'я розпадеться.

Що можна робити 11 травня

Сьогодні потрібно збирати березовий сік, при цьому, тільки якщо на вулиці хороша погода, а цілющий нектар краще брати з верхньої частини дерева, а не нижньої. 

Березовим соком здавна поїли хворих для швидкого лікування, особливо від цинги, набряків, артриту, подагри, фурункульозу, вживали як протизапальний засіб.

Вас також можуть зацікавити новини: