Церковне свято 20 грудня 2022 - що відзначають християни, прикмети і заборони дня

Яке православне свято 20 грудня відзначають віруючі і що потрібно робити в цей день - читайте на УНІАН.

    Амвросій народився в 340 році в Галлії, де його батько був правителем. Рано позбувшись матері, був відданий на виховання сестрі. Здобув гарну освіту, а тому став правителем двох областей. Справу свою знав, був милостивий і справедливий, за що люди любили його. Пізніше став єпископом - боровся з аріанською єрессю і язичництвом. 

    Ідолопоклонники обурювалися, Амвросій заспокоював їх, а коли імператор Феодосій наказав стратити неслухняних, святий звинуватив його в жорстокості. Правитель наказу свого не скасував, але приїхав до Амвросія, щоб причаститися Святих Тайн. Преподобний не пустив імператора до причастя. Феодосій покаявся і тоді був удостоєний честі Божої.

    Святий Амвросій помер в 397 році і в його честь сьогодні відзначається народне свято 20 грудня - Абросим.

    Православне свято 20 грудня - день пам'яті Ніла Столобенського

    Преподобний Ніл народився в Новгородській губернії, точних даних про його походження немає. Відомо тільки, що він був ченцем в одній з псковських обителей. Пізніше поїхав в пустелю, де подвизався на подвиги: харчувався жолудями з дуба, постійно молився і дотримувався суворого посту. Диявол спокушав Ніла, але той не піддавався і провів в такому житії тринадцять років.

    Читайте також20 грудня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робитиОдного разу Ніл почув знамення Господа і пішов у Тверську губернію, де знайшов собі місце для усамітнення. Там же викопав печеру, пізніше побудував каплицю і келію. Знову постив і молився, стійко витримуючи спокуси диявола. Люди стали дізнаватися про святого, приходили до нього за допомогою і навіть допомагали з провізією. 

    Перед смертю Ніл захотів пізнати Святих Тайн, Господь виконав бажання святого і послав до нього ігумена Нікольського монастиря. Помер преподобний Ніл Столобенський в 1554 році.

    Прикмети 20 грудня

    • сонце в серпанку - чекати негоди;
    • сніг йде в цей день - літо буде дощовим;
    • ясна погода без опадів - літній період виявиться сухим;
    • кішка п'є багато води - скоро вдарять морози.

    Що сьогодні не можна робити

    На фото жінкам заборонено шити, в'язати і прати. Також не можна розчісувати волосся і мити голову. Тих, хто порушить заборону, чекає велика кількість хвороб і невдач. Слов'яни в цей день не влаштовували гучних гулянь - вважалося, що той, хто може витримати до кінця дня і не випити ні грама - буде здоровим всю зиму.

    Що можна робити 20 грудня

    Незважаючи на те, що занадто сильно веселитися в цей день не можна, зібратися за сімейною вечерею ніхто не забороняє. Навпаки, повір'я свідчать, що рідні, які 20 грудня знайшли час один на одного, зміцнили тим самим свій рід і силу предків. 

    Сьогодні також можна заготовлювати продукти і займатися господарством, головне - не перепрацьовувати. Як і в будь-яке інше церковне свято, на Амвросія заборонено сваритися.

    Читайте також: