Церковне свято 4 квітня: яким святим молитися, прикмети і заборони дня

Яке православне свято 4 квітня відзначають християни, а також що можна і не можна робити в цей день - читайте на УНІАН.

Священномученик Василь жив у IV столітті, зазнавав страждань через свою християнську віру. Був пресвітером у місті Анкірі. Відбувалося це за часів правління Юліана Відступника, який наказав начальнику міста схопити Василя і мучити його, відрізаючи від тіла щодня по сім ременів. Через такі тортури шкіра мученика висіла клаптями. 

Таке покарання Василь отримав за те, що звинувачував правителя у відступництві від Господа і передбачив йому швидку смерть. Наприкінці тіло священномученика пронизали залізними прутами, від цього Василь помер.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 4 квітня - Василь Теплий.

Православне свято 4 квітня - день пам'яті преподобного Ісаакія

Преподобний Ісаакій жив у IV столітті, коли правив імператор Валент. Він був прихильником аріанського лжевчення, тому видав наказ про те, щоб всіх схилити до цієї віри, а незгодних стратити. Тому православні церкви були закриті, а інші перетворені в стайні. Ісаакій, почувши про це, прийшов до Константинополя і підтримував віруючих, переконуючи їх не відмовлятися від Христа.

Цар збирався воювати проти готів, тоді до нього прибув Ісаакій і просив, щоб той відкрив церкви і помолився богу. Валент сердився і наказував мучити святого, але ангели рятували його. Ісаакій знову з'явився до правителя і попередив, що якщо він не відкриє церкви, то загине. Так і сталося - Валент помер, а в Константинополі була влаштована обитель святого Ісаакія, який спочив у глибокій старості, створивши багато чудес для людей.

Прикмети 4 квітня

  • птахи купаються в калюжах - до потепління;
  • сонце сходить в червоних колах - до багатого врожаю;
  • небо каламутне з дрібними хмарами - до погіршення погоди;
  • ворони нахохливаются і опускають крила - до проливних дощів.

Що сьогодні не можна робити

Народні прикмети свідчать, що жінкам 4 квітня ні в якому разі не можна витиратися чужим рушником - улюблена людина почне зраджувати. Також не рекомендується робити кілька справ одночасно, інакше жодна з них не закінчиться вдало. Підмітати в будинку або прибирати сьогодні не варто - привернете біду в житло.

Що можна робити 4 квітня

За старих часів чоловіки в цю дату приступали до будівництва будинку і спостерігали за струмками - там, куди вони стікають, нічого будувати було не можна, інакше будівля виявиться неміцним. Також сьогодні можна оглянути свої володіння і вирішити, що і де потрібно відремонтувати. Жінки 4 квітня пекли калачі, які за формою нагадують сонце, і пригощали ними рідних і сусідів, бажаючи їм благополуччя.

Вас також можуть зацікавити новини: