Яке сьогодні свято відзначають віряни та головні заборони дня.
22 серпня в церкві відзначають день пам'яті апостола Матфія - учня Ісуса Христа. У народному календарі - Зміїний день. Про традиції та головні заборони на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.
Матфій народився в I столітті у Вифлеємі. Він з раннього віку вивчав Закон Божий, а його наставником був святий Симеон Богоприїмець. Саме він служив прикладом хлопчикові, який вів богоугодне життя.
Під час Христової проповіді про прихід Царства Божого у світ Матфій разом з іншими приєднався до Ісуса. Христос обрав його своїм учнем - спершу Матфій був один із 70 молодших апостолів, але після зради Іуди зайняв його місце.
На Матфія, як і на інших апостолів, зійшов святий дух, і він став проповідувати різними мовами світу. Крім цього, Бог наділив його даром чудотворення: апостол Матфій зціляв від хвороб, виганяв бісів і навіть воскрешав людей. Разом з тим, він, як і інші, зазнавав гонінь за проповідування християнської віри. Відомий випадок, коли Господь зробив його невидимим для язичників. Але Матфія все-таки звинуватили в недотриманні законів Мойсея і засудили до тортур і страти.
За переказом, мощі апостола перебувають у храмі Святого Матфія в Трірірі (Німеччина).
Святого вшановують 22 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати його будуть 9 серпня.
За прикметами цього дня визначали, якими будуть осінь і зима:
У народному календарі 22 серпня - свято Зміїне, Матвій Змієсос або Матвій Ненастний. У народі вірили, що цього дня не можна випасати корів - змії присмоктуються до вимені й випивають їхнє молоко і кров.
Головні заборони цього дня такі:
Триває Успенський піст - цього дня заборонена скоромна їжа, але можна їсти гарячу їжу з олією.
Святого Матфія, оскільки він володів даром зцілення, просять допомоги в лікуванні від різного роду хвороб.
Оскільки триває піст, то в цей день добре зробити якусь добру справу - допомогти нужденному, прихистити або нагодувати бездомну тварину.
Можна заготовлювати на зиму зелень: сушити петрушку, кріп, м'яту. Також за старих часів цього дня готували оладки або млинці.