10 рослин, які не можна садити поруч із помідорами: залишитеся без урожаю

Дізнайтеся, що можна садити поруч із помідорами, а яких рослин потрібно категорично уникати.

Від того, як ви організуєте грядки на своїй ділянці, залежить якість і обсяг врожаю. Помідори - не найвибагливіша культура, але вам потрібно правильно підійти до питання сусідства. По-перше, для того щоб рослини не обмінювалися хворобами, по-друге, щоб не пригнічували одна одну. УНІАН розповість, що посадити поруч із помідорами у відкритому ґрунті, а які культури краще перенести в інше місце.

Чи можна садити перці поруч із помідорами у відкритому ґрунті

Якщо що можна садити поруч з помідорами у відкритому ґрунті, так це перці, але тільки за умови, що ви можете забезпечити обом культурам якісний захист від хвороб і комах. Річ у тім, що і перці, і помідори належать до сімейства пасльонових, а це означає, що страждати вони будуть від одних і тих самих проблем.

З плюсів - вимоги до температури повітря і рівня вологи у помідорів і перцю однакові, можна використовувати загальну шпалеру для підв'язки. Крім того, томати відмінно відлякують попелицю, яка дуже часто вибирає своїм місцем проживання перець.

Чи можна садити полуницю поруч із помідорами у відкритому ґрунті

Досвідчені городники знають, що посадити поруч з помідорами полуницю - це цікава ідея, в результаті якої вдасться отримати з грядки і ягоди, і овочі. Головне правило - не поєднувати з полуницею високорослий сорт томатів, інакше він забере у ягоди все сонячне світло.

Те ж саме правило стосується і смородини, і аґрусу - гармонійне сусідство призведе до того, що вогнівка і пильщик (небезпечні шкідники) не тероризуватимуть ягідні кущі.

Що можна посадити поруч із помідорами, а чого краще уникати

Якщо враховувати повний спектр рослин, то можна вирахувати, що посадити поруч із помідорами можна і потрібно для кращого врожаю. До таких культур належать:

  • квасоля і боби;
  • петрушка, селера, цибуля, спаржа, щавель;
  • чебрець, шавлія, м'ята;
  • качанну і ранню капусту;
  • цибулю і часник;
  • моркву і редис;
  • дині, гарбузи, кавуни.

З того, що посадити в ноги до томатів, городники рекомендують пекінську капусту, салати, шпинат, базилік і навіть буряк.

Крім "дозволених" культур варто враховувати і те, яке сусідство не люблять помідори - якщо ви проігноруєте пораду, то ризикуєте отримати мізерний урожай або зовсім залишитися без нього. До того, що ніколи не можна садити поруч із помідорами, належать: горох, цвітна капуста, броколі, кольрабі, кріп, фенхель, меліса, картопля і кукурудза.

Чи можна садити огірки поруч із помідорами у відкритому ґрунті

Огірки поруч із помідорами - не найкраща ідея, тому що ці дві культури мають абсолютно різні вимоги до вирощування та догляду, а саме:

  • помідори люблять помірну температуру і сухе повітря, огірки - високу температуру і вологість повітря;
  • помідори потрібно регулярно провітрювати, огірки гинуть від протягів;
  • помідори вимогливі до добрив і підживлення, огірки можуть обійтися без них;
  • помідори потрібно поливати під корінь, огірки - рясно з усіх боків.

Виходячи з перерахованих вище нюансів, краще буде, якщо ви посадите ці дві культури на різних грядках, щоб не створити конкуренції рослинам, а собі - проблем з доглядом.

Вас також можуть зацікавити новини: