Для того щоб напій був корисним, потрібно все робити правильно.
Люди, які роками збирають трави, знають, для чого пити чай з листя малини - ягода багата на вітаміни E і C, антиоксиданти, магній, калій, а також дубильні речовини. Усі ці компоненти зміцнюють імунітет, шлунково-кишковий тракт і жіноче здоров'я.
Досвідчені дачники кажуть, що найоптимальніший час - це липень-серпень, коли рослина перебуває у стадії плодоношення, а листя зелене і соковите. Культура досягає піку своєї зрілості, а отже, концентрація корисних речовин буде максимальною.
Бажано збирати листя з 8 до 11 ранку, поки не зійшло пекуче сонце, бо вранці листя насичене ефірними оліями. Погода має бути ясною і сухою, у жодному разі не варто збирати листя після дощу - його важко буде сушити, може з'явитися цвіль.
Чай з листя малини буде корисним, тільки якщо ви приготуєте його з "правильної" сировини. Вибирайте яскраво-зелене свіже листя з верхніх пагонів. На ньому не має бути плям, отворів, слідів комах. Орієнтуйтеся і на розмір, ідеальний варіант - листя 5-10 см у діаметрі.
Озбройтеся гострим секатором або ножицями, щоб акуратно відрізати листок - у жодному разі не обривайте руками. Завжди залишайте мінімум половину від загальної кількості листя, інакше погубите рослину. Зібраний матеріал складайте в полотняний мішок або кошик - у целофановому пакеті листя може запріти. Перед тим як сушити листя малини для чаю не мийте його, якщо в цьому немає потреби - вода змиває левову частку ефірних олій.
Після збору врожаю настає етап підготовки. Сушити листя можна різними способами, їх цілих три:
Чого точно не можна робити - так це залишати листя на сонці, бо ультрафіолет спалює сам лист і руйнує його хімічну структуру. З такого матеріалу не вийде смачний чай з листя малини - користь буде мізерно мала.
Найкраще зберігати висушене листя в скляних банках з кришкою або тканинних мішечках, але не в пластику. Гарне місце - кухонна шафа з температурою 15-25 градусів. За таких умов листя може зберігатися рік, потім краще оновити запаси. Протягом 12 місяців краще періодично перевіряти стан чаю на предмет цвілі, комах чи неприємного запаху. Якщо щось таке помітили - усе викидайте в сміття.
У процесі ферментації лист змінює свою структуру кілька разів, хімічна структура корисних речовин змінюється на краще.
Ферментований чай із листя малини теж можна зробити вдома:
Зберігати ферментований чай з малини, на відміну від звичайного, можна два роки.