Місячний посівний календар на грудень 2023: що обов'язково зробити на ділянці

Місячний посівний календар допоможе спланувати роботу на ділянці та на підвіконні у грудні.

Грудень - доволі простий місяць для дачників і садівників, але робота на ділянці ще залишається. В останній місяць року можна вирощувати рослини в теплиці і на підвіконні. В саду перевіряють рослини, що залишились на зимівлю, і садять чагарники. При частих снігопадах деякі рослини можна підгорнути снігом для захисту від морозу.

Місячний посівний календар на грудень 2023 року на кожен день

1 грудня - у теплиці і на підвіконні можна сіяти щавель, шпинат, редис і салат, в саду - зайнятися зимовим щепленням і заготівлею живців. Хороший день для замочування насіння, вигонки салату і пересадки рослин в горщиках, але невдалий для використання мінеральних добрив і отрутохімікатів.

2-3 грудня - вигонка зелені, пряних трав і лікувальних рослин, розпушування і підгортання грунту, обприскування рослин від шкідників і хвороб. В саду і в городі можна займатися снігозатриманням. Не рекомендується садити і пересаджувати, поливати, підгодовувати і прищипувати будь-які рослини.

4-6 грудня - можна посадити салати, зелень, цибулю і часник, селеру, зайнятися розпушуванням грунту і снігозатриманням, обрізати хворі і сухі гілки дерев. В саду і на клумбі - сприятливий період для посадки будь-яких квітів і плодових дерев. Можна зібрати урожай калини. Не рекомендується замочувати насіння.

7-8 грудня - вигонка на зелень петрушки, мангольду і селери, посів коренеплодів і пікіровка саджанців, прищіпка кущів і дерев, санітарна обрізка. Дозволені посадки і пересадки будь-яких квітів. Можна вкрити рослини на зиму. Не рекомендується обприскувати рослини отрутохімікатами.

9-11 грудня - дуже родючі дні для посадки і пересадки будь-яких рослин. Можна підгодовувати і обробляти рослини, займатися обрізанням і зимовим щепленням, заготовлювати живці і замочувати насіння. Посівний календар не рекомендує розмножувати рослини через поділ коренів і цибулин в ці дні.

12-14 грудня - дні молодика. Місячний посівний календар не рекомендує турбувати рослини.

15-17 грудня - вигонка зелені і салатів, вирощування цикорію, обприскування рослин від шкідників і хвороб. Дозволено замочувати насіння, рихлити і прополювати грунт, займатися снігозатриманням в саду. Не варто рясно поливати рослини, а також обрізати гілки і травмувати коріння (рани довго гояться).

18-19 грудня - сприятливі дні для посадки будь-яких овочів, зелені і квітів. Поливи і підгодівлі дозволені, але дуже помірні. Можна займатися снігозатриманням і заготівлею живців, але не рекомендується обробляти рослини від шкідників і обрізати дерева.

20-21 грудня - можна підгортати і обробляти рослини, проріджувати всходи, зайнятися прополкою і захистом дерев від морозів і гризунів. Посіви і пересадки будь-яких рослин не рекомендуються. Також не варто підгодовувати і поливати рослини.

22-24 грудня - родючі дні для посадки і вирощування будь-яких культур на підвіконні, в теплиці і в саду. На клумбі можна посадити багаторічні і бульбоцибулинні квіти, на городі - замульчувати озимі рослини. В саду можна зайнятися зимовими щепленнями. 

25-26 грудня - вигонка на зелень цибулі, часнику, петрушки, закладка насіння на стратисфакцію, посів ампельних квітів. В саду можна підгортати снігом дерева і чагарники. Не рекомендується пікірувати і пересаджувати рослини.

27 грудня - день повного місяця. Місячний посівний календар на грудень 2023 не рекомендує працювати з рослинами.

28 грудня - можна сіяти будь-які овочі і зелень в теплиці і на підвіконні, висаджувати і пересаджувати розсаду, садити і обрізати кімнатні квіти. Допускається замочування насіння, мінеральні та органічні підгодівлі, обробка від шкідників. Обрізати дерева можна, але тільки при плюсовій температурі.

29-31 грудня - посадки, пересадки, підгодівлі і прищіпки рослин не рекомендуються. Дні неврожайні. Можна зайнятися снігозатриманням і підгортанням рослин, прополоти зайві сходи, підгодувати розсаду на підвіконні.

Вас також можуть зацікавити новини: